Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, după ce Austria a blocat primirea României în Spațiul Schengen, că țara noastră „merita să primească un vot favorabil” și că Austria a avut o atitudine „regretabilă și nejustificată”, care „riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene”.

„Inexplicabil”

Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români.

„România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană”, a transmis Klaus Iohannis. 

„Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, a mai precizat acesta, adăugând un mesaj: „Dragi români, România nu se oprește aici! Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge”. 

Austria, refuz pe date „incorecte”

Premierul Nicolae Ciucă a ținut joi seara o declarație de presă pe tema eșecului de joi privind acceptarea României în Schengen. 

„În calitate de prim-ministru și de cetățean român, îmi exprim profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen. (...) Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile Spațiului Schengen, ca o recunoaștere a pregătirii noastre, dar și a eforturilor continue, de ani de zile, pentru protejarea granițelor externe europene. Toate, cu o singură și nejustificată excepție, Austria”, a spus Ciucă. 

El a subliniat că Austria a refuzat aderarea României pe baza unor date „incorecte” privind migrația ilegală. „Vom continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui obiectiv, pentru a transforma o nedreptate în dreptatea și respectul pe care le merităm”, a mai transmis Ciucă. 

Metsola, extrem de dezamăgită

De asemenea, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a declarat „extrem de dezamăgită” de decizia din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne al UE.

„Sunt extrem de dezamăgită de decizia de amânare a aderării României și Bulgariei la Schengen. Ambele țări sunt pregătite și merită să facă acest pas”, a scris pe Twitter Metsola. 

Președinta PE a cerut, în numele întregului Parlament European, ca reprezentanții Consiliului Europei să ia măsuri și să se asigure că se găsește o măsură de „compromis” în acest caz. „Doar atunci vom fi cu adevărat uniți”, a adăugat Metsola. 

Totodată, după decizia de joi din ședința JAI, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a spus, la rându-i, că „cetățenii români și bulgari au așteptat multă vreme și merită să fie parte din zona Schegen”, adăugând că va susține în continuare demersul de primire a României și Bulgariei în Schengen.

Vasile Blaga: „Nu merită să stăm în genunchi”

Europarlamentarul bihorean Vasile Blaga a făcut la rândul său comentarii pe tema deciziei de joi. În direct la DigiFM, acesta a sugerat că liderii Austriei fac jocul Rusiei. 

„Dacă cineva iese în câștig din această poziție a lor, iese Putin”, a declarat acesta, citat de Digi24.ro. „Să fii cancelar, să fii ministru de intrerne, și să minți. Frontex spune că România își face treaba cu brio. Nu și-o fac Austria și Ungaria, nu și-o face Croația (...) Cred că sunt amândoi niște oameni mici politic pentru că apelează la astfel de minciuni”, a spus fostul ministru de Interne, despre problema migrației ridicată de oficialii austrieci.

Blaga a vorbit și despre relația dintre România și Austria. „Eu cred că și așa au beneficiat preferențial de prea multe. Nu au decât să respecte toate normele din România și din UE să își dezvolte afacerile. Dar, dacă de exemplu nu încep exploatarea gazelor din Marea Neagră, păi atunci e obligația statului român să ridice licența. Ori e lege, ori tocmeală. Eu cred că România nu are voie să se tocmească. Ar fi momentul să nu mai stăm, că toată lumea ne-a cam acuzat și în țară, și aici, că am cam stat în genunchi. Chiar dacă în discuție e Schengen, nu merită să stăm în genunchi”, a spus acesta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!