Cei 18 membri PSD, UDMR şi ALDE au ratat, miercuri, consfinţirea noii majorităţi negociate anterior pentru constituirea noului Consiliu Judeţean Bihor, după ce au fost lăsaţi în ofsaid de cei 17 reprezentanţi ai PNL, care au dorit ca prin acest gest să scoată în evidenţă fragilitatea combinaţiei celor trei partide, nevoite să repete tentativa la următoarea convocare, stabilită conform legii după trei zile.

Kiss: „Habar nu am”

Întrebat de BIHOREANUL dacă avea informaţii cu privire la mişcarea celor care până zilele trecute îi erau parteneri de alianţă, preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, a susţinut că nu. „Habar nu aveam şi habar nu am de ce nu au venit. Nu ştiam că nu o să vină”.

Pe de altă parte, întrebat dacă apreciază că boicotul PNL ar putea schimba hotărârea UDMR de a se coaliza cu PSD, Kiss a afirmat că deocamdată acest lucru nu s-a întâmplat. „Ca să se schimbe ceva, ar trebui prima dată să se realizeze. Ce s-a realizat ca să putem spune că se poate schimba?”, a spus Kiss în doi peri, lăsând astfel o portiţă deschisă.

Mang: „Nu pot fi cumpăraţi!”

Vizibil enervat, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, s-a dezlănţuit împotriva absenţilor. „Funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean îi va reveni, cum am discutat, domnului Pasztor Sandor, iar cele două funcţii de vicepreşedinte PSD şi ALDE”, a spus Mang, după care s-a concentrat pe liberali. „PNL nu ştie să piardă şi, aşa cum a făcut şi cu referendumul (n.r. – pentru Oradea Mare), crede că poate mai forţează pe cineva, mai obligă pe cineva, mai ameninţă pe cineva să schimbe situaţia”.

Întrebat dacă gestul liberalilor poate schimba ceva, Mang a spus că „nu, exclus!”, deoarece „oamenii care fac politică în PSD, în UDMR şi în ALDE nu sunt oameni care pot fi cumpăraţi, nici cu funcţii, nici cu regii, nici cu altele”. Totuşi, el a afirmat că nu va merge la DNA „pentru că nu am dovezi”, dar a spus că speră că procurorii ascultă telefoanele liberalilor: „DNA poate să-i asculte, dacă vrea”.

Mălan: „Nu vrem să fim părtaşi”

La ieşirea din sediul CJ, aflat în fruntea celor 17 aleşi care nu s-au prezentat la şedinţă, candidatul PNL la preşedinţia instituţiei, a explicat în numele acestora că „nu vrem să fim părtaşi la această manevră care nu are nimic de-a face cu interesele judeţului şi cu votul electoratului bihorean”.

El a arătat că majoritatea fragilă a PSD, UDMR şi ALDE nu poate duce la dezvoltarea judeţului, din simplul motiv că nu are forţa de a iniţia, adopta şi derula proiecte, altfel spus nu are o majoritate de două treimi. „Nu există această majoritate stabilă. A contat doar interesul politic al unora, în speţă al PSD, de a-şi realiza scopurile pe seama şi în dauna intereselor judeţului Bihor”, a spus Mălan.

Mălan a arătat că liberalii, „conştienţi că avem o mare responsabilitate dată de votul bihorenilor”, vor face „tot ce este posibil, vom utiliza toate mijloacele legale pentru a împiedica acest lucru pe care ceilalţi îl pun la cale”. Concret, el a spus că liberalii nu se vor prezenta nici la reuniunea convocată peste trei zile „dacă până atunci (n.r. – ceilalţi) nu vor înţelege ce înseamnă să conduci un judeţ, căci un judeţ nu se poate conduce la un vot limită, fără a avea majoritatea de două treimi”.

Mălan a afirmat că liberalii fac acest lucru pentru a arăta „că dacă vom pierde, vom pierde cu fruntea sus”, şi doar la a treia convocare vor ceda şi „ne vom supune dispoziţiilor legale, dar şi atunci ne vom bate până la capăt”.

Viceprimar? (Încă) nu!

În condiţiile în care la ora 12 este programată şedinţa de constituire a noului Consiliu Local Oradea, unde PNL are majoritatea de două treimi, şi în care potrivit unor socoteli urma să fie învestit consilier şi reales viceprimar în eventualitatea eşecului de la CJ, Mircea Mălan a exclus cea de-a doua ipoteză.

„Eu sunt candidatul PNL pentru preşedinţia CJ. Până nu se tranşează această problemă nu renunţăm la luptă. Vom vedea ce se va întâmpla ulterior, dar până atunci eu nu voi fi ales viceprimar al oraşului Oradea”, a declarat Mălan.

Potrivit legii, în condiţiile în care a candidat şi la Consiliul Local, Mălan poate fi învestit consilier, iar într-o şedinţă viitoare, dacă nu va obţine preşedinţia CJ, poate fi ales viceprimar în locul oricărei alte persoane, dacă va renunţa la calitatea de consilier judeţean.