Încep să apară reacţii la dezvăluirile BIHOREANULUI, care au scos la lumină detaliile trecutului penal al proaspătului deputat AUR de Bihor Mihai Lasca, condamnat definitiv pentru şmen şi judecat pentru constituire de grup infracţional şi violenţe. Iosif Ovidiu Gal, candidat AUR la Deputăţie, cere demisia lui Lasca, în vreme ce pe internet s-a lansat o petiţie sub titlul "Mihai Lasca nu mă reprezintă".

"În calitate de candidat AUR la funcţia de deputat pe lista supleantă, mă disociez total de acest element negativ al societăţii şi îi cer demisia inclusiv aici! I-am propus în privat acest lucru, să facem chetă pentru a-i plăti toată cheltuiala din campanie şi să dispară definitiv din AUR! Mi-a răspuns sec; "eşti un trădător"! Sunt convins că a pătruns din neglijenţă în organizaţia noastră!", a postat Iosif Ovidiu Gal pe Facebook.

Apostrofat de diverşi internauţi cu privire la modul în care a apărut Lasca în fruntea listei de candidaţi pentru Parlament, Gal a mai spus: "Nu se pune problema de frică faţă de un recidivist! Să vă povestească fostul coordonator AUR Bihor Daniel Bozga ce tertip a folosit delincventul pentru a-l înlocui şi apărea pe primul loc pe listă. Eu eram în Austria!".

Pe fondul apariţiei unor dezbateri aprinse pe seama deputatului AUR de Bihor, pe internet s-a lansat, marţi, şi o petiţie sub titlu "Mihai Lasca nu mă reprezintă", adresată "tuturor bihorenilor, dar şi celor care nu vor să aibă Penali în Parlament".

"Acesta este implicat în diverse acţiuni penale. Este acuzat într-un proces pentru constituirea de grup infracţional organizat. De asemenea, are ordin de restricţie cerut de fosta iubită... Este important să avem oameni capabili în Parlament, oameni curaţi, nu cetăţeni cu probleme penale, precum acest ins", este justificarea iniţierii petiţiei, care a strâns în 12 ore peste 300 de semnături.

BIHOREANUL a dezvăluit că în 2007 Mihai Lasca a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 6 ani, pentru complicitate la înşelăciune prin metoda "şmen". Pedeapsa, ispăşită, i-a fost ştearsă din cazier după reabilitare, dar preşedintele AUR Bihor a evitat să discute despre ea.

De curând, Lasca a mai fost condamnat, în primă instanţă, la 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 4 ani, plus 120 zile de muncă în folosul comunităţii, pentru lovire. Într-un alt dosar penal, actualul deputat a fost trimis în judecată în 2018 de procurorii DIICOT Bihor, sub acuzaţile de constituire a unui grup infracţional organizat, respectiv trafic de migranţi. Atât în dosarul privind şmenul, cât şi în cel privind grupul organizat, Lasca a fost arestat preventiv. El mai are pe rol şi un proces intentat de fosta soţie, care a şi obţinut un ordin de protecţie împotriva sa, pentru custodia celor doi copii.