Centrul de zi Gutenberg, din zona cu acelaşi nume, destinat copiilor proveniţi din familii sărace, prinde contur.

În ajutorul copiilor defavorizaţi...

Potrivit unui comunicat al Primăriei, imobilul construit din fonduri europene va avea cabinet pentru consiliere psihologică şi socială, săli de mese, recreere şi socializare, cabinet medical, teren de sport şi spaţii de joacă în aer liber.

"Acesta va oferi crearea unei infrastructuri de sprijin pentru 60 de copii care prezintă risc crescut de abandon şcolar, precum şi pentru familiile lor", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Centrul a fost amplasat în zona Gutenberg locuită de familii defavorizate de etnie romă, română şi maghiară.

„Astfel de centre de zi sunt extrem de utile în comunitatea noastră deoarece vin în sprijinul familiilor aflate în dificultate sau cu risc de excluziune socială, familii numeroase, monoparentale, dezorganizate, unde există posibilitatea de abandon", a spus directorul Direcției de Asistență Socială Oradea, Anca Grama.

Centru de zi şi modernizare de străzi...

Amenajarea centrului face parte dintr-un proiect mai amplu care vizează reabilitarea întregii zone prin modernizarea străzilor Arabilor, Ion Buşiţia şi Thomas Mann din imediata apropiere.

Străzile se află, în prezent într-o accentuată stare de degradare, fiind improprii traficului auto.

"Ne propunem o abordare complexă de rezolvare a problemelor sociale şi infrastructurale concentrate în zona Gutenberg, pentru a sprijini incluziunea socială a populaţiei marginalizate", a spus primarul Florin Birta.

Investiţia totală se ridică la 7,4 milioane lei, din care 2% o reprezintă contribuţia oraşului, 13% contribuţia bugetului central, iar diferenţa o constituie finanţarea europeană.

Din această sumă, 4,7 milioane lei o reprezintă construcţia imobilului realizată de firma Abed Nego, iar diferenţa - modernizarea a trei străzi, Arabilor, Ion Buşiţia şi Thomas Mann, lucrări atribuite unei asocieri formate din firmele Drumuri Orăşeneşti şi Edildrum Construct.

Centrul de zi se construieşte pe strada Clujului nr. 188, fiind gândit pentru 60 de copii între 3 şi 7 ani şi 127 de copii între 7 şi 18 ani.

La finalul lucrărilor, aceștia vor avea la dispoziţie un loc unde vor beneficia de consiliere, activităţi extraşcolare şi o masă caldă pentru a fi ajutaţi să nu devină victime ale abandonului şcolar.