Preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bihor, Adrian Hagiu, a demisionat din funcţie pe fondul scandalului privind concursul de soluţii organizat de municipalitate pentru mobilarea Pieţei Independenţei, criticat dur de liderii organizaţiei de la nivel naţional.

În acelaşi timp, viceprimarul Mircea Mălan pune nemulţumirea Ordinului Arhitecţilor din România pe seama faptului că Primăria Oradea a refuzat să plătească organizaţiei aproape 28.000 de euro. 

Organizare girată de OAR Bihor

Anunţul privind demisia lui Adrian Hagiu a fost făcut joi, de viceprimarul Mircea Mălan, într-o conferinţă de presă în care a apărat poziţia municipalităţii privind organizarea concursului de soluţii Context-Identitate-Simbol pentru reamenajarea Pieţei Independenţei pe porţiunea de deasupra noii parcări subterane.

După cum BIHOREANUL a scris, procedura de selecţie a fost desfiinţată de conducerea Ordinului Arhitecţilor din România, printr-un comunicat, ca fiind plină de lacune şi sub standardele profesionale. De la nivel naţional, OAR a recomandat membrilor să se retragă din concurs.

Viceprimarul Mircea Mălan a declarat joi că poziţia dură a OAR a luat prin surprindere conducerea municipalităţii, cu atât mai mult cu cât Primăria s-a consultat permanent cu reprezentanţii filialei bihorene a acestei organizaţii. "Arhitectul şef al oraşului (n.r. Radu Fortiş) este fostul preşedinte al OAR Bihor. A existat comunicare în permanenţă între arhitectul şef şi OAR Bihor. Domnul arhitect Panait (n.r. Daniel Panait, arhitect care răspunde de organizarea de concursuri în cadrul OAR Bihor) s-a ocupat de organizare împreună cu arhitectul şef", a spus Mălan.

Totul pe bani...

Viceprimarul a pus atacul liderilor arhitecţilor din România la adresa concursului din Oradea pe seama faptului că Primăria a refuzat să plătească 27.700 euro (133.600 lei) doar pentru organizarea procedurii de selecţie a proiectului câştigător, aceasta fiind oferta făcută municipalităţii de către Ordinul Arhitecţilor din România.

Suma nu cuprinde onorariile juriului naţional (9.000 euro), ale juriului internaţional (27.000 euro) şi fondul de premiere (45.000 euro).

"Am să vă dau doar câteva cifre (n.r. - din oferta OAR către Primăria Oradea). Costuri management concurs – 38.000 leiiar consilier profesional (n.r. acordă consultanţă concurenţilor şi juriului) – 28.665 lei. Ca şi cum membrilor juriului, care sunt cei mai reprezentativi profesionişti din ţară şi străinătate, ar trebui să li se acorde consultanţă de specialitate...", a declarat ironic Mălan.

Edilul a explicat din ce motive municipalitatea a refuzat să dea curs ofertei. "Nu putem fi de acord să risipim banii orădenilor doar ca să intrăm în parteneriat extrem de oneros cu OAR", a declarat viceprimarul. 

În consecință, municipalitatea merge înainte cu organizarea concursului în forma lui iniţială, cea criticată de Ordinul Arhitecţilor din România.

Hagiu n-a fost consultat

Arhitectul Adrian Hagiu a demisionat de la conducerea OAR Bihor la sfârşitul săptămânii trecute. Organizaţia l-a desemnat miercuri seară, ca preşedinte interimar, până la organizarea alegerilor, pe arhitectul Aurel Ioan Cobe, actualul vicepreşedinte.

Contactat de BIHOREANUL, Hagiu a recunoscut că organizaţia naţională a cerut bani municipalităţii pentru implicarea în concurs. "Ştiam că a fost o ofertă, dar nu şi dacă s-a materializat, pentru că aceasta nu a trecut prin filială. Sunt probabil cheltuieli care ţin de standardul de organizare a unui concurs evaluat de Ordinul naţional", a spus arhitectul.

Adrian Hagiu a declarat că filiala poate organiza concursuri alături de Primărie doar prin intermediul structurii naţionale. "Domnul arhitect-şef al Oradiei a discutat cu domnul Panait (n.r. reprezentantul OAR Bihor). Acesta nu s-a consultat însă mai departe cu filiala, deşi trebuia să existe un dialog permanent, iar noi să discutăm cu Ordinul naţional", a declarat Hagiu.

Arhitectul spune că procedura trebuia făcută ca la carte. "Totul ar fi trebuit organizat mai bine. Lucrurile trebuiau discutate dinainte, oficial, semnate nişte convenţii de colaborare... Apoi, dezbaterile cu societatea civilă şi cu organizaţia profesională au rolul lor. Există un ghid de bune practici care este public. Uniunea Internaţională a Arhitecţilor şi OAR impun nişte condiţii minime", a spus preşedintele demisionar.

Păreri diferite...

Conform poziţiei OAR, Adrian Hagiu a cerut săptămâna trecută municipalităţii să şteargă filiala din rândul organizatorilor concursului, ca urmare a nerespectării standardelor organizaţiei.

Demisia sa a devenit inevitabilă când o parte din membrii filialei au avut altă părere. "Colegii probabil îşi doreau ca OAR Bihor să nu fie scoasă din concurs, iar Primăria Oradea să organizeze în continuare astfel de proceduri de selecţie", a declarat Hagiu.

Concursul de soluţii organizat de municipalitatea orădeană vizează reamenajarea platoului de deasupra parcării subterane din Piaţa Independenţei, inclusiv identificarea unui element simbolic.

Până în prezent, municipalitatea a preluat deja 28 de oferte din ţară şi străinătate, din care două după izbucnirea scandalului. Proiectele trebuie depuse până la data de 10 iulie pentru a putea fi jurizate pe 11 iulie, iar câştigătorul să fie anunţat o zi mai târziu.