Până la 1 septembrie, aproximativ 5 milioane de pensionari din România vor primi decizii de recalculare a pensiilor, a anunțat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu. Recalcularea se va face în baza unei noi legi, a cărei principală noutate este „bonusarea” pensionarilor care au muncit mai mult de 25 de ani, explică directorul Casei Județene de Pensii Bihor, Laurențiu Țenț.

Decizii „la plic”

Potrivit digi24.ro, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a declarat că instituția pe care o conduce pregătește recalcularea pensiilor în baza Legii 360/2023, care prevede ca această operațiune să aibă loc până la 1 septembrie, când aproximativ 5 milioane de pensionari vor primi în plic, prin poștă, deciziile de recalculare.

„Se lucrează până seara târziu, colegii de la Casa Națională împreună cu colegii din Casele teritoriale de pensii, astfel încât să fim în acel grafic pe care ni l-am propus, ca în data de 1 septembrie pensionarii să-și primească pensiile recalculate după noua formulă de calcul”, a explicat Baciu. El a precizat, însă, că, pentru a putea începe distribuirea noilor decizii către pensionari, este nevoie de adoptarea de către Guvern a unei Ordonanțe de Urgență, care ar putea fi promovată săptămâna viitoare.

În plicul pe care pensionarul îl va găsi la Oficiul Poștal căruia îi este arondat cu domiciliul, acesta va găsi „informații importante”, a adăugat președintele Casei Naționale de Pensii: numărul total de puncte în funcție de care se calculează pensia, valoarea punctului de referință și cuantumul pensiei recalculat.

Baciu a precizat că în cazul în care prin recalculare ar rezulta un cuantum mai mic al pensiei, pensionarul va rămâne cu pensia mai avantajoasă, cea de dinainte de recalcularea în baza noii legi.

Marea și mica recalculare

Directorul Casei Județene de Pensii Bihor, Laurențiu Țenț, a explicat pentru BIHOREANUL că în baza noii legi a pensiilor, Legea 360/2023, vor avea loc, de fapt, două operațiuni de recalculare a acestora.

Prima, așa numita „marea recalculare”, de care vor beneficia aproximativ 5 milioane de pensionari, constă în recalcularea după o formulă schimbată față de cea prevăzută de actuala lege, Legea 263/2010, în baza unui punctaj mediu anual înmulțit cu valoarea punctului de pensie și ajustat cu un indice anual, stabilit de la an la an prin Legea Bugetului de Stat.

„Conform noii legi, Legea 360/2023, noua formulă de calculare a pensiei se face în baza unui punctaj dat de raportul dintre valoarea salariilor încasate de pensionar în timpul activității și cea a salariului mediu valabil în fiecare perioadă din timpul activității; de exemplu, dacă într-o perioadă salariul mediu era de 2.000 lei și a încasat acest salariu, atunci primește 1 punct. Numărul de puncte se înmulțește apoi cu un punctaj de stabilitate, un bonus în funcție de vechimea în muncă, dacă aceasta este mai mare de 25 de ani, până la 35 de ani”, a explicat directorul Casei Județene de Pensii.

De exemplu, pensionarul primește 0,5 puncte pentru fiecare an peste vechimea de 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 și 1 punct (în ianuarie 2024, valoarea era de 2.032 lei) pentru fiecare an peste vechimea de 35 de ani.

Într-o a doua etapă, după 1 septembrie, va urma așa numita „mică recalculare”, ceea ce înseamnă că pensionarii care au beneficiat de sporuri pentru care angajatorii au achitat CAS pot depune la Casele Județene de Pensii adeverințe pentru a beneficia de această a doua recalculare. Este vorba despre venituri din prime, premii și alte sporuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!