La aproape o lună după începerea celei de-a doua etape a Recensământului Populației și Locuințelor, cea efectuată în teren prin interviuri în fața recenzorilor, „numărătoarea” se face tot mai greu în Bihor. Peste două treimi din populația estimată a județului a fost deja evidențiată, dar recenzorii fac și 3-4 vizite la o adresă, pentru că oamenii refuză să le deschidă ușile.

Până la finalul acțiunii a rămas mai puțin de o lună, iar cine refuză recenzarea riscă să fie amendat.

71% din populația estimată

Potrivit unei informări făcute luni de către Direcția Județeană de Statistică Bihor, până vineri, 26 iunie, în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor în județ s-au înregistrat „un total de 392.900 de chestionare care au avut completată secțiunea de persoană, ceea ce reprezintă 71% din populația rezidentă țintă estimată a județului la data de 1 decembrie 2021”.

Acest lucru înseamnă că, în prezent, Bihorul este pe locul 11 în țară în ce privește desfășurarea recensământului, după ce la finele primei etape, de autorecenzare, fusese pe locul 5.

De notat că, în conformitate cu explicațiile primite de BIHOREANUL de la directorul DSJ Bihor, Gabriel Borbandi, cele 392.900 de chestionare completate până acum însumează atât chestionarele înregistrate în prima etapă a RPL, cea de autorecenzare din perioada 14 martie - 27 mai, cât și chestionarele înregistrate după începerea etapei a II-a, în teren, din data de 28 mai și până în 26 iunie inclusiv.

În această etapă, care se va încheia pe 17 iulie, recenzorii se deplasează la adresele de reședință ale persoanelor care nu s-au autorecenzat în etapa precedentă și se colectează datele tuturor persoanelor rezidente în România, indiferent de cetățenie, care locuiau pe teritoriul țării, de cel puțin 12 luni, la data de 1 iunie.

Tăuteu și Lugașu de Jos vs Husasău de Tinca și Pomezeu

Conform comunicatului transmis de către DJS Bihor, în etapa a doua, de recenzare în teren prin interviuri față în față, numărul mediu de chestionare completate în Bihor a fost de 3.173 chestionare pe zi, sub numărul de 4.976 chestionare/zi din prima etapă, de autorecenzare.

Datele DJS Bihor arată că localitățile din Bihor cu cel mai mare procent de chestionare completate până acum sunt Tăuteu, Lugaşu de Jos, Sânnicolau Român, Lazuri de Beiuş, Șimian, Mădăras şi Vârciorog, iar la polul opus localităţile cu cele mai slabe rezultate sunt Husasău de Tinca, Pomezeu, Drăgănești, Măgești, Săcădat, Copăcel și Tileagd.

În Oradea au fost completate 126,9 mii chestionare privind persoanele (cu tot cu cele 99.877 completate în prima etapă), ceea ce reprezintă 67,4% din populația rezidentă țintă estimată la 1 decembrie 2022, iar la nivelul întregului județ, din cele 392.900 chestionare înregistrate până acum, doar 85.671 au fost realizate în teren.

Urmează amenzi

Directorul DJS Bihor, Gabriel Borbandi, afirmă că activitatea de recenzare în teren a început să fie tot mai grea, iar asta din cauza reticenței oamenilor.

„Din păcate, pe cât de bine a mers etapa de autorecenzare, pe atâta de prost merge cea de recenzare în teren. Oamenii sunt reticenți, avem recenzori care fac și 4-5 vizite la aceeași adresă, pentru că oamenii refuză să le deschidă ușa, deși sunt acasă”, spune directorul DJS Bihor.

De altfel, Direcția Județeană de Statistică precizează că „persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei”, iar cele care „împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale” amenzi între 1.500 și 5.000 lei.

„Rugăm pe această cale populația să sprijine efortul recenzorilor de a colecta datele pentru recensământul populației și locuințelor, pentru a obține informații de calitate necesare politicilor publice naționale și locale, în domeniul economic și social”, transmite DJS Bihor.

Deși cetățenii care nu se informează știu mai puțin acest detaliu, recensământul este extrem de important și pentru că, între altele, de populația dintr-o comună sau dintr-un oraș ori un județ vor depinde și fondurile ce vor fi alocate pentru proiecte de dezvoltare locală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!