Recensământul se lasă cu "disponibilizări". Scăderea populaţiei municipiului la 196.400 locuitori în urma recensământului din 2011 reduce, pentru următorii 5 ani, la 785 numărul autorizaţiilor de taximetrie eliberate în Oradea.

Consiliul Local a hotărât miercuri stoparea eliberării de autorizaţii taxi până la reducerea numărului de taximetrişti în pragul prevăzut de lege şi retragerea a 99 de autorizaţii taxi pentru a se încadra în limita maximă de patru taximetre la mia de locuitori prevăzută în Legea privind transportul în regim taxi.

Deşi cifrele sunt imperative, reprezentanţii municipalităţii nu ştiu deocamdată cine sunt taximetriştii care vor fi scoşi din trafic şi nici data de la care vor fi trimişi la garaj.

"Sunt mai multe criterii după care vor fi alese autorizaţiile taxi care vor fi retrase, iar cel mai important este cel al abaterilor disciplinare. Din acest motiv nu pot estima în cât timp se va ajunge de la 884 de autorizaţii taxi la nivelul de 785 autorizaţii, pentru că nu pot şti care va fi comportamentul taximetriştilor", a declarat Emil Benţan, director adjunct în cadrul Direcţiei Tehnice.

Reducerea numărului maxim de autorizaţii taxi de pe raza municipiului a fost convenită în prealabil cu Asociaţia Camera Judeţeană a Taximetriştilor, Bihor.