Lucrările s-au încheiat, recepţia pe porţiuni a început încă de luni, iar în ultima zi lucrătoare a săptămânii a avut loc recepţia finală. Primăria a preluat vineri aquapark-ul de la filiala clujeană a firmei de construcţii Kesz din Szeged.

Procedura a fost urmată de conferinţa de închidere a proiectului cofinanţat din fonduri europene. La eveniment au luat parte, printre alţii, secretarul de stat Marcel Boloş, iniţiatorul acestui proiect în vremea în care conducea Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie, primarul Ilie Bolojan, directorul DMPFI, Marius Moş, directorul Administraţiei Domeniului Public, care va gestiona parcul acvatic, Liviu Andrica, reprezentanţi ai constructorului şi şefi de deconcentrate.

"Aquapark-ul aparţine de astăzi Primăriei. Recepţia finală s-a făcut cu unele observaţii, iar lucrările vor fi refăcute în următoarele zile", a declarat Marius Moş.

Deschidere pe uscat

Pregătit pentru ziua porţilor deschise, acţiune care va avea loc sâmbătă între orele 9–19, aquapark-ul orădean luceşte a nou. Înconjurate de palmieri şi verdeaţă, cele 13 bazine de sub cupola de sticlă cu un diametru de 50 de metri amintesc de o pădure tropicală, în vreme ce corabia piraţilor cu tunuri şi tot tacâmul, din zona rezervată copiilor, îşi aşteaptă primii aventurieri.

Intrarea în aquapark se va face printr-un sistem cu turnicheţi în baza unei brăţări tip ceas pe care vizitatorul îşi încarcă încă de la casierie suma pe care este dispus să o cheltuie în interior. Capacitatea parcului acvatic este de 1.538 de persoane, direct proporţională cu numărul de dulapuri din subsol. Din vestiar, accesul la bazinele din interior sau cele de afară se poate face atât pe scări cât şi cu liftul.

Pe lângă bazine, cupola principală mai adăposteşte o zonă de wellness cu saloane de masaj, cabinet de estetică dentară, coafură şi multe altele. Pentru cei mai pretenţioşi, parcul acvatic pune la dispoziţie o zonă VIP cu jacuzzi privat care poate fi închiriat cu 100 lei pe oră.

Delimitat prin gard

În ceea ce priveşte zona din exterior, parcul acvatic cuprinde 7 bazine, un lac artificial cu nuferi şi verdeaţă care acoperă spaţiul tehnic al bazinului cu valuri, două spaţii comerciale şi terenuri de sport. "Zona sportivă", care cuprinde bazinul de sărituri şi Bazinul Olimpic, a fost deja delimitată prin gard de partea de aquapark urmând să fie preluată de Clubul Sportiv Municipal. "Este destul de riscant să laşi bazinul de sărituri şi Bazinul Olimpic deschise pentru toată lumea. Nu poţi pune paznic lângă fiecare şi rişti să se accidenteze", a spus un vizitator.

La fel, constructorul a montat un gard de-a lungul malului Crişului Repede, pentru a ţine afară eventualii vizitatori frauduloşi şi a evita accidentarea vizitatorilor care s-ar putea aventura în apele râului.

Urmează remedieri

Aflat în pragul predării de la Primărie la ADP, aqupark-ul mai are nevoie încă de unele remedieri. "Sunt lucrări de remediere pe care le terminăm în cel mult zece zile", a declarat pentru BIHOREANUL, inginerul Lovas Sandor, manager de proiect din parte KESZ.

Angajaţii constructorului vor revopsi stâlpii de susţinere a topoganelor în culori mai deschise pentru a evita supraîncălzirea lor, vor reface rosturile pavajelor în zonele în care prezintă crăpături şi vor mătura toate pietrele rămase pe spaţiul verde.

Înainte de deschiderea parcului acvatic, ADP Oradea va trebui să facă ultimele pregătiri pentru a ridica nivelul de confort la cel al preţului biletului. În prezent, clienţii care ies la bazinele exterioare nu au pic de umbră, iar cei care rămân în interior sunt loviţi în cap de căldura care se adună sub cupolă. Apa din bazine are deocamdată un aspect verzui, pentru că, având în vedere că pompele au fost pornite doar de probă, nu a fost amestecată cu chimicale menite să o cureţe.

Cu numele Oradea

Potrivit directorului ADP, Liviu Andrica, toate aceste neajunsuri vor fi remediate până la punerea în funcţiune a parcului acvatic. "Săptămâna viitoare vom prelua aquapark-ul de la Primărie, după care vom începe pregătirile de deschidere", spune Andrica.

Potrivit directorului, parcul acvatic va fi inaugurat cel mai curând în iulie, cel mai târziu în august. "Când vom fi pregătiţi să îl pornim în bune condiţii, îl vom deschide publicului. În niciun caz mai repede", a declarat Andrica.

Până în prezent ADP a angajat instalatorii şi electricienii care vor supraveghea buna funcţionare a parcului acvatic, a organizat concursul pentru angajarea casierelor şi recepţionerelor şi pregăteşte licitaţia pentru selectarea firmelor care vor deservi localurile din incintă.

În ceea ce priveşte denumirea sub care va funcţiona parcul acvatic, în condiţiile în care firma Lotus Center, care s-a înstăpânit pe denumirea Nymphaea, sub care va construi în vecinătate un hotel cu 9 etaje, directorul nu are niciun dubiu. "La această oră suntem pregătiţi să îi spunem Aquapark-ul Oradea", a spus directorul Andrica.

Lucrările la Complexul Wellness Termal Nymphaea au început în luna februarie 2015. Valoarea totală a proiectului se ridică la 88,3 milioane lei, din care valoarea eligibilă este de 64,6 milioane lei, iar asistenţa financiară nerambursabilă este de 32,3 milioane lei.