Judecătorul de cameră preliminară din Curtea de Apel Timişoara a respins, vineri, ca neîntemeiate, cererile si exceptiile formulate în dosarul de corupţie trimis în faţa instanţei de procurorii DNA Oradea împotriva fostului şef al Poliţiei Bihor, Liviu Popa, şi a foştilor săi subalterni.

Este vorba despre comisarul şef Remus Indrei, comisarul şef Dorin Vesa, fost şef la Poliţia Rurală Beiuş, agentul şef principal Gheorghe Bat, agentul şef principal Raul Rotar, dar și despre Eugen Balint, ginerele lui Indrei, despre Minodora Pătroc, consilier superior la APM Bihor, respectiv despre consilierul judeţean Nicolae Bodea, Ioan Simea, viceprimar al comunei Roşia, şi judecătorul Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor.

Instanţa a constatat legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul DNA Oradea, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, dispunând începerea judecăţii cauzei.

Cu doar două zile mai devreme, judecătorul a dispus prelungirea măsurii controlului judiciar pe numele celor cinci poliţişti inculpaţi în dosar pentru încă alte 60 de zile, păstrând şi interdicţiile aplicate în cazul acestora, inclusiv aceea de a se întoarce la serviciu.

Ambele încheieri pot fi contestate, însă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii DNA Oradea au trimis în judecată în luna ianuarie dosarul de corupţie în care l-au inculpat pe fostul şef al Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, rechizitoriul descriind Poliţia Bihor ca pe o instituţie cangrenată de corupţie, de jos şi până la şeful Inspectoratului.  

Popa este acuzat că a cerut şi a primit mită în numele instituţiei, dar şi "pe persoană fizică", dar şi că a folosit, alături de judecătorul Ovidiu Galea, apartenenţa la Loja masonică Ţara Crişurilor, nedeclarată nici de unul nici de celălalt, ca paravan pentru a proteja interesele "fraţilor masoni".

După declanşarea procesului, chestorul Liviu Popa a solicitat să fie trecut în rezervă prin pensionare, decretul privind încetarea raporturilor sale de serviciu cu MAI fiind semnat chiar vinerea trecută de președintele Klaus Iohannis. Cu câteva luni mai devreme, și comisarul şef Remus Indrei, un alt protagonist al dosarului, s-a pensionat.