Orădenii sunt printre primii români care au început să colecteze deşeurile separat. În timp, fracţiile s-au înmulţit, astfel că, în prezent, orădenii au obligaţia de a colecta în saci sau recipiente diferite 4 tipuri de fracţii: deşeurile din plastic, metal, hârtie şi carton, resturi din sticlă, deşeurile biodegradabile şi cele reziduale.
Dacă pentru cei mai mulţi dintre orădeni colectarea separată înseamnă responsabilitate faţă de mediu şi legislaţie, o parte mică dintre localnici ignoră colectarea separată şi încearcă să se sustragă regulilor în vigoare.
Fără saci negri
Pentru a preveni amestecarea deşeurilor şi separarea incorectă a acestora, RER Vest face un apel la orădenii de la case care au contracte pentru colectarea deşeurilor reciclabile din saci şi îi roagă să nu le mai depoziteze în saci de culori închise.
"Dacă aruncă plastic, metal, hârtie şi carton în sacii galbeni primiţi de la RER sau în alte tipuri de saci, dar care sunt coloraţi şi transparenţi, conţinutul sacilor poate fi verificat. Dar dacă sacii sunt negri, gri şi opaci, atunci există şansa ca lucrurile depozitate în acei saci să contamineze deşeuri colectate de alţi cetăţeni", explică Laura Dărăban-Breb, responsabil de comunicare în cadrul RER Vest.
Un singur sac negru care are în interior deşeuri reziduale ar compromite calitatea tuturor reciclabilelor aflate în autospeciala RER Vest, implicit efortul celorlalţi concitadini!
Primesc avertismente
În Oradea, sacii pentru deşeuri reciclabile trebuie să conţină numai resturi de ambalaje: cutii de conserve, doze din aluminiu strivite, ambalaje din plastic limpezite, cutii din carton pliate, maculatură, cutii de ouă, tetrapack-uri, PET-uri golite şi strivite.
Pentru a limita fenomenul depozitării deşeurilor reciclabile în saci negri, angajaţii RER Vest vor începe să marcheze aceşti saci cu un autocolant.
"Acesta va fi un avertisment, ca orădenii să înţeleagă că angajaţii operatorului de salubritate nu-şi pot da seama dacă deşeurile au fost selectate corespunzător, din cauza sacului negru. Sacii care vor avea autocolante lipite nu vor fi ridicaţi, pentru a nu risca să contamineze celelalte deşeuri reciclabile din autospeciale", a mai spus reprezentanta RER Vest.
Acţiunea operatorului de salubritate va începe în această săptămână şi va continua până când numărul sacilor închişi la culoare din faţa porţilor orădenilor se va diminua.