Tânărul pianist Mihai Diaconu este solistul recitalului de marți, de la ora 19, de la Filarmonica de Stat Oradea.

Programul va fi deschis cu Sonata op. 109 în Mi major, printre ultimele compuse de Ludwig van Beethoven. Sonata seduce ascultătorii prin caracterul său intim, renunțând la dramatismul specific și abordând un lirism special.

„Trei piese” op. 9 de Piotr Ilici Ceaikovski, deși compuse separat, sunt interpretate împreună și dedicate saloanelor intime. Prima piesă Rêverie creează impresia de improvizație liberă, cea de-a doua exprimă destinația din titlu Polka de Salon, iar ultima piesă, Mazurka, redă un dans slav pentru salon.

Ultima parte a recitalului imprimă caracterul muzicii ruse. „Tablouri dintr-o expoziție” de Modest Mussorgsky este o suită compusă din 10 piese, dedicate pianului. Aceasta este cea mai cunoscută lucrare pianistică a lui Mussorgsky, nelipsind din repertoriile virtuozilor pianului.

Mihai Diaconescu a început să studieze pianul la vârsta de 4 ani. A urmat cursurile Academiei „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, ale Academiei „Sibelius” din Helsinki, a participat la numeroase cursuri de perfecționare cu personalități marcante ale lumii muzicale, a obținut numeroase premii în cadrul concursurilor naționale și internaționale și este invitat să cânte frecvent în Germania, Italia, Austria, Finlanda, Rusia etc.

Intrarea la recitalul de marți seară este gratuită.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!