Pianistul Thurzó Zoltán, dublu recordman Guinness, și-a anunțat joi, în cadrul unei conferințe de presă, planurile muzicale legate de o serie de concerte pe care le va susține de-a lungul anului, precum și intenția de a mai doborî câteva recorduri. Toate pentru a strânge fonduri să deschidă un muzeu al muzicii.

Compozitoare pentru femei

Primul pe listă va fi un eveniment dedicat femeilor în preajma zilei lor, pe care Thurzó Zoltán îl va susține în sala festivă a Universității Partium, în data de 9 martie, de la ora 18.

Recitalul intitulat „Women Composers” va cuprinde piese în primă audiție locală și națională deoarece toate sunt semnate de compozitoare, atât românce, cât și din străinătate: Melanie Chasselson, Henriette-Caroline Mennechet de Barival, Cecil Chaminade, Clara Wieck Schumann, Louise Farrenc, Amy Beach (SUA), Teresa Cerreno (Spania) și româncele Elise Popovici și Myriam Marbe.

Lucrările semnate de acestea din urmă sunt chiar piesele pe care cele două i le-au dedicat artistului pe când acesta, copil fiind, a câștigat concursuri de pian, iar compozitoarele făceau parte din juriu.

Artistul a ținut să menționeze faptul că femeile compozitoare nu au reușit să atingă faima bărbaților din cauza perioadelor istorice care le defavorizau, dar acestea fiind pianiste foarte talentate au reușit să compună lucrări deosebite pe care Thurzó Zoltán ține să le scoată în evidență. „Cine ascultă și nu știe că lucrările au fost compuse de acestea ar putea crede că piesele le aparțin lui Chopin sau Liszt, atât de bune sunt din punct de vedere tehnic, iar unele valsuri sunt mai melodioase decât cele ale lui Strauss”.

Concertul de sâmbătă, 9 martie, va fi gratuit pentru doamne și domnișoare, ca un omagiu adus de artist mamei și bunicii lui, iar elevii și studenții vor beneficia de un preț special de 25 de lei.

Serie de artă și cultură

Acest eveniment este primul dintr-un ciclu de șase concerte denumite „Art&Culture Guinness Music Evenings”, serie dedicată celor 175 de ani de la moartea lui Chopin, dar prin care artistul înceacă să strângă fonduri pentru înființarea unui muzeu al muzicii.

Celelalte 5 concerte vor avea loc în 18 august - Chopin: Valsurile, 22 septembrie - Chopin: Nocturnele 1, 13 octombrie – Chopin și Dinu Lipatti Nocturnele 2, 10 noiembrie – Jazz&Cafe Concert, unde Thurzó Zoltán înceacă să atragă doi jazzmani renumiți din România și Ungaria, și 22 decembrie – un concert de Crăciun, pentru care promite surprize și mai mulți invitați.

Guinness Unlimited

Pe de altă parte, în cadrul aceleiași conferințe Thurzó Zoltán a anunțat că, pe lângă cele 2 recorduri mondiale Guinness atinse deja, vrea să mai doboare alte două noi, în acest an, pentru care a obținut licențe.

Unul va fi cel de a cânta la pian pe cel mai înalt carosabil din lume, stabilit de asemenea în Cartea Recordurilor ca fiind Umling La Pass, în regiunea Ladakh, la 5883 metri, situat la granița între India și China. Suma pentru acest proiect se ridică la 16-17.000 de euro, care include cheltuielile pentru două săptămâni, echipa de 10 persoane de care are nevoie acolo, alpiniști, închirierea, depozitarea și transportul pianului. Banii îi va achita parțial din fonduri proprii, dar îi mai lipsesc 6.000 de euro, pe care speră să îi atragă sub formă de sponsorizare de la susținători. Acest concert va avea loc în iunie sau iulie, în funcție de condițiile meteo din zonă.

Celălalt titlu Guinness World Records vrea să îl atingă tot la pian, dar la rapiditate. Thurzó Zoltán va încerca să bată o clapă pianului de 495-500 în 30 de secunde, în cadrul unui concert programat de artist în 23 octombrie, pe care îl va ține în memoria mamei sale. Pianul pe care va interpreta și pe care exersează a fost deja achiziționat de sponsorul Bene Lorand și transformat de un acordor din Budapesta care lucrează doar pe piane Steinway, pentru a fi portivit atingerii recordului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!