Oradea intră din nou în Cartea Recordurilor, acum datorită artistului Thurzó Zoltán. După ce, la jumătatea lunii iunie, a concertat pe Everest, la 5.325 metri înălțime, pianistul a primit din Londra scrisoarea mult-așteptată: este oficial deținătorul unui record mondial.

Anunțul a fost făcut chiar de Thurzó, pe pagina sa de Facebook. „Am primit astăzi o scrisoare importantă de la Londra: de azi am devenit oficial recorder mondial Guinness World Records cu proiectul meu de muzică clasică „Imn la înălțime”! Diploma oficială va ajunge în aproximativ 10 zile, iar până atunci cei de la Guinness vor actualiza detaliile legate de această categorie cu persoana mea și cu realizarea nouă”, a scris Thurzó.

Pe 13 iunie, orădeanul a cântat timp de 132 de minute în Nepal, în tabăra de bază de pe Muntele Everest, la altitudinea exactă de 5.325,77 metri (17.473 ft.). El a interpretat 34 de cântece, începând cu imnul României, al Ungariei și cel secuiesc.

Pianistul le-a mulțumit sponsorilor și susținătorilor. Aventura l-a costat 21.000 euro, sumă ce a inclus și transportul unui pian cu elicopterul pe munte.

Thurzó a dezvăluit că își dorește ca acest record mondial al lui să nu fie singurul, însă nu a oferit deocamdată și alte informații, promițându-le fanilor că va reveni cu detalii.

Artistul orădean și-a dorit să devină un recordman pentru a câștiga faimă și, astfel, pentru a aduna banii necesari înființării unui Muzeu al Muzicii la Oradea. 

Anul trecut, Thurzó a mai avut o tentativă de a doborî un record și a vrut să țină cel mai lung concert de pian. El trebuia să cânte 6 zile și 6 nopți, adică 130 de ore fără întrerupere. Însă în a patra seară, după ce a leşinat a doua oară pe scenă, a fost nevoit să renunţe. Chiar și așa, a devenit primul pianist român care a concertat mai bine de 77 de ore încontinuu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!