Președinta filialei orădene a Uniunii Artiștilor Plastici, Vioara Bara, a încheiat cea mai recentă reuniune a Consiliului Județean Bihor cu o tiradă de reproșuri la adresa președintelui Ilie Bolojan, pe care l-a acuzat de „moartea culturii”.

Supărarea artistei a fost determinată de faptul că nici anul acesta organizația pe care o conduce nu a fost declarată eligibilă pentru a primi bani publici în vederea derulării unui eveniment, în schimb 150.000 lei au fost repartizați altor 9 proiecte culturale.

„Cultura moare...”

Sosită cu mai bine de o oră înainte să înceapă ședința CJ Bihor, Bara a așteptat încheierea ei, când a cerut președintelui Ilie Bolojan să ia cuvântul și l-a primit, etalând o tiradă înfocată împotriva acestuia, pe motiv că instituția nu finanțează și filiala UAP Oradea.

„Domnule Bolojan, încetul cu încetul cultura moare datorită unor oameni ca dvs. V-am admirat enorm, dar de trei ani, de când sunteți președintele Consiliului Județean, ne-ați scos an de an de pe lista finanțărilor nerambursabile. Se dau bani pentru tot felul de alte activități, de amatori, trăiască folclorul, trăiască tradițiile...”, a spus artista, sugerând că ar fi primit finanțare doar proiectele culturale de acest tip.

„Nu vă place teatrul, nu vă place nici arta plastică, acuma mă întreb în cât timp o să fim scoși din Cetate”, a mai spus Vioara Bara, care anul trecut îl criticase pe Bolojan că și-ar dori evacuarea UAP Oradea din fortăreață, deși aceasta este administrată nu de Consiliul Județean, ci de Primăria Oradea.

„Felicitări pentru ce ați făcut pentru orașul ăsta, dar clădirile astea superbe peste 15 ani vor trebui renovate din nou, șoselele vor fi pline de gropi, arta nu se mai reface”, a mai spus artista, adăugând reproșuri similare și cu privire la Primăria Cluj ori la Ministerul Culturii.

„Nu a fost eligibil”

Când amuzat, când iritat, Bolojan a urmărit „recitalul” artistei fără s-o întrerupă, încercând să-i răspundă după ce aceasta, cu greu, s-a oprit, însă a fost el cel întrerupt, apucând să-i replice doar că „așa asediați ați fost în Cetate că și acum ați rămas tot acolo” și să precizeze, încă o dată, că Cetatea este administrată de Primăria Oradea, care odată cu finalizarea proiectului european de reabilitare nu mai poate să nu perceapă chirii entităților „cazate” în clădirile acesteia.

Cel care i-a răspuns la obiect Vioarei Bara a fost vicepreședintele Călin Gal, responsabil cu activitatea economică a CJ Bihor, acesta explicând că proiectul depus de UAP Oradea nu a îndeplinit criteriile pentru finanțare, dar și că organizația „nu a depus nicio contestație” în urma jurizării de către o comisie a celor 58 proiecte care au concurat pentru finanțarea din banii publici. „Așa cum ați știut dvs. ce asociații vor primi bani, așa am știut și eu”, a spus Gal.

De menționat că de trei ani alocarea sumelor nerambursabile pentru finanțarea proiectelor în domeniile social, cultural și de tineret se face în baza unui regulament.

Anul acesta, CJ Bihor a pus la bătaie 300.000 lei, pentru cei 150.000 lei rezervați domeniului cultural concurând mai mult de 15 asociații de profil, din care 9 au primit finanțări între 10.000 și 20.000 lei. Lista acestora poate fi consultată aici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!