Cu două săptămâni înainte de începerea campaniei de recoltare, producția de grâu se anunță peste medie, începând de la circa 6 tone la hectar.
O recoltă bună
Dacă anul trecut, la nivelul județului Bihoir producția de grâu a fost undeva la 5 tone la hectar, anul acesta recolta se anunță mai bună.
„Producțiile se estimează peste medie. În funcție de zonă, recolta fermierilor care au aplicat tehnologia necesară și au făcut la timp tot ce trebuia va fi la 6 - 8 tone la hectar. În zona de nord a județului (n.r. - zonele Diosig - Săcueni) vârful de producție va ajunge la 9 tone la hectar”, a declarat marți pentru BIHOREANUL directorul adjunct al Direcției Agricole Județene Bihor, Marius Ștefan.
În funcție de condițiile meteorologice, campania de recoltare ar putea începe cel târziu în prima săptămână din iulie.
„În momentul recoltării se va ști și prețul grâului. Prețul va fi influențat de calitatea grâului, începând de la conținutul proteină și gluten”, a spus directorul adjunct Ștefan.
Prețul grâului ar putea fi influențat și de circumstanțele geopolitice. Războiul dintre Israel și Iran, mari consumatori de grâu, ar putea să scadă cererea de pe piață și, implicit, prețul cerealelor.
În județul Bihor anul acesta au fost cultivate 55.000 de hectare de grâu, puțin peste media anilor anteriori.
Mai multă rapiță
Anul acesta, fermierii bihoreni estimează producții peste medie și la rapiță. „Producția de anul acesta se anunță undeva la 3-4 tone la hectar. Recolta ar fi fost mai mare, dar rapița a fost afectată de înghețurile târzii din primăvară”, a explicat Marius Ștefan.
În mod obișnuit, producția medie de rapiță este undeva la 2,8 - 3 tone la hectar.
Fermierii, sfătuiți să eșaloneze
La fel ca reprezentantul Agroind Cauaceu, Dan Corbuț, directorul adjunct al DAJ Bihor a îndemnat fermierii bihoreni să își aleagă cu atenție momentul desfacerii producției.
„Ideal ar fi să vândă în trei etape, câte o treime de fiecare dată, pentru a beneficia de cele mai bune prețuri”, a spus Marius Ștefan.
Astfel, fermierii ar putea să își vândă o parte din recoltă în iulie, ca să își acopere costurile cu lucrările agricole. Această perioadă scutește fermierul de costurile cu depozitarea recoltei, dar are dezavantajul că, piața fiind inundată de grâu, prețul pe kilogram este mai mic.
Agricultorii ar putea vinde, apoi, o altă parte din recoltă în lunile septembrie - noiembrie, înainte de însămânțarea noii producții, când prețul începe să crească iar cererea este mai stabilă.
Prin tradiție, cea de-a treia vânzare se face în anul următor, în lunile ianuarie - martie, când oferta de grâu de pe piață este mai mică, cererea din partea industriei de panificație este mai mare, iar prețul crește.
Fermierii decid perioada când își vând recolta în funcție de lichidități și de capacitățile de depozitare.
La nivel național, firma de consultanță Argus Media a estimat săptămâna aceasta pentru presa centrală că recolta din 2025 va fi cea mai mare de după 1997.
Producția națională de grâu ar urma să ajungă la 12,2 milioane de tone, peste nivelul de 10,2 milioane de tone, de anul trecut.