După o săptămână cu patru recorduri de îmbolnăviri, valul IV aduce în Bihor şi unul al deceselor. Potrivit informării făcute luni dimineaţă de către Direcţia de Sănătate Publică şi Prefectura Bihor, bilanţul deceselor a ajuns la 1.694 de la începutul pandemiei, ceea ce înseamnă că în ultimele 24 de ore au murit 11 oameni.

"Din cele 11 decese, zece au survenit la persoane nevaccinate, iar unul la o persoană în vârstă de 75 ani vaccinată cu Johnson & Johnson, care avea cardiopatie ischemică. A fost confirmată cu Covid vineri, iar duminică a decedat la domiciliu", a precizat, pentru BIHOREANUL, dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

Sursele BIHOREANULUI spun că între decedați se numără și două persoane, soț și soție, ambii nevaccinați. 

În ce priveşte numărul noilor infectări descoperite, acesta a scăzut faţă de săptămâna trecută, când s-au înregistrat din acest punct de vedere nu mai puţin de patru recorduri, cu peste 300 de îmbolnăviri diagnosticate timp de patru zile. Luni dimineaţă, autorităţile au raportat doar 206 cazuri, însă scăderea se explică şi prin faptul că duminică s-au făcut mai puţine teste, şi anume 960.

Odată cu noile cazuri, bilanţul infectărilor cu SARS-CoV-2 a ajuns la 34.724 de la începutul pandemiei, din care 29.764 s-au încheiat cu vindecări. În prezent sunt spitalizate 448, dintre care 67 la ATI.

În prezent, în Bihor sunt 3.266 persoane infectate, iar incidenţa continuă să crească accelerat, cea mai mare fiind în comunele Spinuş (17,47 la mia de locuitori), Ţeţchea (11,82), Ceica (10,54) şi Chişlaz (10,44).

11 unităţi administrativ-teritoriale au o incidenţă mai mare de 7,5 la mie (Toboliu, Căbeşti, Hidişelu de Sus, Brusturi, Lăzăreni, Sântandrei, Sânmartin, Sâmbăta, Sălard, Paleu, Lunca şi Pocola), iar 4 UAT-uri mai mare de 6 la mie: Oradea (6,8), Derna, Tărcaia, Cetariu.

De altfel, municipiul Oradea riscă noi restricţii, fiind posibil ca în cursul zilei să fie convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca să le adopte. Cele mai importante sunt obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise, precum şi instituirea carantinei de noapte în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. De asemenea, vor fi restrânse şi participările la evenimente publice şi private.

Totodată, alte 16 UAT-uri au incidenţe mai mari de 4 la mie (Tileagd, Girişu de Criş, Aştileu, Budureasa, Câmpani, Nojorid, Oşorhei, Aleşd, Biharia, Măgeşti, Remetea, Nucet, Bratca, Cefa, Lugaşu de Jos şi Vadu Crişului).

În ce priveşte activitatea de vaccinare, şi aceasta s-a redus duminică, zi în care au fost vaccinate 719 persoane, numărul celor vaccinate cu schema completă ajungând la 148,580, iar al celor care au primit şi doza booster la 10.352.

Vezi mai jos incidența pe fiecare comună și oraș în parte!