Motoarele economice ale oraşului au început să se tureze. "Anul trecut bugetul local a încasat cele mai mari sume din Impozitul pe Venit Global de până acum. Acestea se ridică la 124,6 milioane lei, cu 7 milioane lei mai mult decât în 2013", a anunţat viceprimarul Ovidiu Mureşan, joi, în cadrul unei conferinţe în care conducerea Direcţiei Economice a prezentat raportul pe anul 2014.

Potrivit directoarei economice a municipalităţii, Nadia Haş, creşterea cu 6% a veniturilor din IVG, în condiţiile în care procentul care revine oraşului din impozitul pe veniturile încasate de angajaţii firmelor orădene a scăzut în ultimii ani de la 47% la 41,7%, dovedeşte o revigorare a economiei locale.

"Creşterea veniturilor din IVG se datorează influenţei pozitive a parcului industrial, care a făcut posibilă apariţia a circa 2.200 locuri de muncă", a spus directoarea.

Anul trecut municipalitatea s-a bazat pe un buget de venituri proprii de 556,8 milioane lei, cu 26% peste nivelul din anul precedent, dar cu 10% sub sumele previzionate la începutul anului 2014. Gradul de încasare al veniturilor a crescut de la 88% în 2013 la 90% în 2014.

Investiţii de 204 milioane lei

În ceea ce priveşte cheltuielile angajate de bugetul local, oraşul şi-a dublat cheltuielile cu investiţiile, de la 104 milioane lei în urmă cu doi ani, la 204 milioane lei, anul trecut. Suma reprezintă doar 57% din plafonul previzionat de 359,5 milioane lei. Nerealizarea planului de investiţii s-a datorat întârzierii în implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene.

Topul investiţiilor publice din 2014 este deschis de reabilitarea sistemului de alimentare cu energie termică (61,2 milioane lei), modernizarea de străzi (29,2 milioane lei), dezvoltarea sistemului sanitar (24,4 milioane lei) şi amenajarea de centre de afaceri şi parcuri industriale (14,7 milioane lei).

Datorii de 68 milioane euro

Potrivit raportului Direcţiei Economice, la finalul anului trecut, în care municipalitatea nu a angajat nici un împrumut, soldul creditelor contractate se ridica la 68 milioane euro. În schimb, Primăria vrea să ia anul acesta, de la Banca Europeană de Investiţii, un împrumut de 18 milioane euro. Acesta va fi rambursat în 20 de ani după o perioadă de cinci ani de graţie.

Banii vor fi folosiţi la confinanţarea unor proiecte europene precum construirea celor două pasaje supraterane pe care şoseaua de centură va traversa DN 76 şi DN 79 sau a drumului expres delimitat de podurile Dragoş Vodă şi Theodor Neş. Sumele împrumutate vor mai finanţa lucrările de la aquaparcul Nymphaea şi viitoarea grădină publică de pe dealul Ciuperca.

Risc scăzut de investiţii

Directorarea Nadia Haş a mai arătat că în decembrie 2014 agenţia internaţională Fitch Rating a acordat oraşului calificativul "BBB-" care defineşte un grad scăzut de risc investiţional.

"Calificativele de rating acordate municipiului Oradea reflectă o economie şi o structură politică stabile, performanţe financiare solide şi un cadru legislativ stabil. În stabilire se ţine cont de planurile de investiţii ambiţioase ale oraşului care pot determina o creştere a datoriei publice în anii 2014 - 2016. Calificativul "Perspectivă stabilă" reflectă opinia Fitch că Oradea, graţie unui management financiar prudent, va respecta limita de îndatorare şi estimările vor rămâne în conformitate cu aşteptările noastre", se menţionează în comunicatul emis la acea dată de Fitch Rating.

Vezi raportul privind activitatea Direcţiei Economice pe anul 2014, în galeria de documente!