Bugetul local face încasări record. Până la sfârşitul lunii februarie şi-au plătit deja impozitele cu 6.581 de orădeni şi 390 de firme mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Potrivit evidenţelor fiscale ale Direcţiei Economice din Primăria Municipiului Oradea, în intervalul 1 ianuarie - 29 februarie 2016, şi-au achitat taxele şi impozitele la bugetul local un număr de 49.960 persoane fizice şi 4.446 persoane juridice. Cuantumul sumelor încasate aferente impozitelor şi taxelor locale este de 16.714.794 lei", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

Altfel spus, până la sfârşitul lunii februarie, municipalitatea a încasat numai din taxe şi impozite cu 158.000 de euro mai mult comparativ cu aceeaşi lună din 2015.

Reprezentanţii municipalităţii pun creşterea încasărilor pe seama unei mai bune informări a contribuabililor. "Primăria a transmis mai multe comunicate de presă amintind de fiecare dată că la stingerea integrală a obligaţiilor fiscale se acordă o bonificaţie de 10% în cazul persoanelor fizice şi 5% în cazul persoanelor juridice. Un cetăţean pe care îl informezi din timp cât şi de ce are de plată este un contribuabil bun platnic", a declarat city managerul Eduard Florea.

Pe de altă parte însă, creşterea încasărilor se datorează, neîndoielnic, şi modificării modului de calcul a impozitelor impus de noul Cod Fiscal, care a majorat obligaţiile contribuabililor cu circa 21%.

Conform evidenţelor Direcţiei Economice, anul trecut, în acelaşi interval de timp, şi-au achitat taxele şi impozitele locale un număr de 43.379 persoane fizice, respectiv 4.065 de persoane juridice, cuantumul incasărilor fiind în valoare de 16.009.064 lei.