Primăria face bani şi din asfaltul de sub maşinile orădenilor. Anul trecut, şoferii orădeni au "vărsat" aproape 2 milioane euro la bugetul local în contul taxelor şi a amenzilor de parcare.

"Veniturile din parcări s-au ridicat anul trecut la 8,4 milioane lei, cu 900.000 lei mai mult decât în 2011" , a declarat Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema raportului de activitate pe 2012.

Conform directorului, în Oradea sunt amenajate 13.000 de locuri de parcare, din care 6.000 parcări cu plată, închiriate cu ora, şi 7.000 parcări la domiciliu închiriate de orădeni pe bază de abonament.

Cristian Beltechi_1.jpg"În ultimul an, probabil şi ca urmare a acţiunilor de control iniţiate de colegii de la Serviciul Parcări, încasările din abonamente s-au dublat la 1,9 milioane lei. Suma nu include încasările din parcările de domiciliu", a spus Beltechi.

Veniturile din parcări au crescut anul trecut şi pe fondul încasărilor consistente din amenzi, care s-au ridicat la circa 4 milioane lei. Grosul acestei sume l-a constituit amenzile aplicate şoferilor, în valoare de 1,8 milioane lei, încasările din taxa pentru ridicarea autovehiculelor, care s-au ridicat la 1,4 milioane lei, şi cei 800.000 lei încasaţi din taxa pe imobilizarea acestora cu ajutorul blocatoarelor.

Anul trecut, veniturile AIO din chirii pe terenuri şi imobile, precum şi din taxe de parcare, s-au ridicat la 20,9 milioane lei.