Încă un milion de lei pentru reabilitarea dealului Ciuperca! Aleşii orădenilor au aprobat joi, cu 24 voturi pentru, recrificarea bugetului local pentru anul în curs.

Potrivit hotărârii, bugetul local va aloca încă un milion de lei pentru reabilitarea versantului în urma alunecărilor de teren de anul trecut.

Decizia a fost luată cu voturile consilierilor PNL şi UDMR, în vreme ce grupul PSD s-a abţinut. "Acum aprobăm încă 1 milion de lei pentru lucrări pe lângă cele 1,2 milioane lei deja alocate. De ce nu a fost prevăzută întreaga sumă de la început?", a întrebat social-democratul Adrian Neaga.

Prezent la dezbatere, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş, a spus că suma a fost deja aprobată de Consiliul Local, iar acum aceasta trebuie să se regăsească în buget.

"Dintr-o eroare s-a aprobat iniţial 1,2 milioane lei. În martie s-au aprobat întreaga sumă de 2,2 milioane lei. Nu e niciun ban în plus. Suma este necesară pentru pentru ridigizarea fundaţiilor, drenaj şi stabilizarea dealurilor", a explicat Moş.

Chiar dacă nu s-a opus alocării banilor, grupul UDMR a ţinut să ceară identificarea şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi pentru alunecările de teren de pe dealul Ciuperca.

"Să pornim procedura de recuperare a sumei. Să stabilim cine e vinovatul: proiectantul sau constructorul sau împreună, ca să nu rămânem cu 2,2 milioane lei în aer", a cerut consilierul UDMR, Kiss Gabor Ferenc.

Propunerea consilierului urmează să fie consemnată în procesul verbal al şedinţei.

În şantier

Lucrările de reabilitare a dealului Ciuperca va cuprinde trei faze distincte. Prima fază vizează consolidarea versantului şi realizarea unor drenuri pentru colectarea apelor subterane, a doua va implica realizarea unui perete de piloţi foraţi, dispuşi în rând, la o adâncime de 12 metri, iar etapa a treia va viza realizarea a încă unui rând de piloţi foraţi şi readucerea grădinii publice la faza iniţială.

În prezent, firma Gavella execută prima etapă de consolidare a versantului, cea de a doua etapă a fost scoasă la licitaţie iar cea de-a treia este în curs de proiectare.

Municipalitatea a cerut Consiliului Local să asigure finanţarea ultimelor două etape în condiţiile în care la începutul anului nu era cunoscută încă valoarea acestora.

Bani pentru spitale

Printre altele, aleşii locali au mai hotărât să aloce 1,5 milioane lei pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, sumă din care circa 630.000 lei vor fi cheltuiţi pe asigurarea dotărilor de bază a unui laborat de endoscopie terapeutică pentru intervenţii biliopancreatice.

La fel, Consiliul Local a majorat cu 284.000 lei bugetul Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu în urma contractelor încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate.