Rectorul Universităţii Oradea, Cornel Antal, l-a luat la cătare pe decanul Facultăţii de Protecţia Mediului, Vasile Bara, după ce un control intern a relevat că acesta ar fi încălcat Regulamentul şi Carta Universităţii, dar şi legile statului, închiriind în condiţii oneroase un teren de 10 hectare pe care Facultatea orădeană îl avea la Carei, cu statut de bază didactică.

Antal către Bara: "Show me the money!"

Potrivit spuselor rectorului Cornel Antal, Bara a semnat arendarea terenului în 2004, deşi nu avea acest drept, deoarece el se afla în administrarea Universităţii. De asemenea, deşi firma sătmăreană cu care Bara a încheiat contractul de arendare s-a obligat să achite contravaloarea, în fiecare an, timp de cinci ani, a 1.000 de kilograme de porumb sau de grâu pentru fiecare din cele 10 hectare, banii nu au ajuns în conturile instituţiei.

"Nu ştim unde au mers banii. Mai mult, există suspiciuni că s-ar fi încasat subvenţii de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, dar banii nu au intrat în conturile Universităţii Oradea", a declarat presei rectorul Cornel Antal.

De asemenea, rectorul a afirmat că şi în 2011 Bara a mai încheiat un asemenea contract, dactilografiat, la care a fost adăugată o prevedere scrisă de mână, prin care Facultatea de Mediu îşi dă acordul pentru efectuarea lucrărilor agricole pe acest teren, şi că "nu există obligaţii băneşti din partea societăţii sau a Facultăţii".

Bara junior, şi el în colimator

Pe de altă parte, angajaţii Universităţii care au făcut auditul asupra patrimoniului instituţiei au descoperit că decanul Vasile Bara a permis fiului său, Lucian Bara, cadru didactic la aceeaşi facultate, să folosească un spaţiu din incinta instituţiei pentru propriul centru de xerocopiere, fără a încheia un contract cu Facultatea.

Cei doi protagonişti s-au ferit să detalieze în mod public dedesubturile scandalului, care nu face decât să reconfirme «bubele» vechi şi netratate ale Universităţii orădene. El va fi tranşat în spatele uşilor închise ale Senatului, unde capul lui Bara va cădea - sau nu - prin voturile colegilor şi prietenilor de până mai ieri...