Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, consideră că primarul Oradiei, Ilie Bolojan, s-a gândit la binele oraşului când a pus în discuţie posibilitatea mutării de la Budapesta a Central European University (foto), finanţată de George Soros, ca urmare a schimbării legislaţiei din Ungaria.

"Nu cred că domnul primar îşi doreşte să facă ceva rău pentru oraş, de aceea eu cred că dacă îl vom informa mai bine probabil şi-ar schimba cuvintele", a răspuns rectorul marți, la finalul unei conferinţe de presă, când a fost întrebat ce atitudine are despre ideea lansată public de primarul Ilie Bolojan, săptămâna trecută, pe propriul cont de Facebook.

Bungău a afirmat chiar că Universitatea din Oradea ar fi pe o poziţie de superioritate faţă de CEU, spunând că aceasta "nu este o universitate cu care să te poţi compara la nivel naţional şi internaţional", deoarece "nu este o universitate care are performanţe". "Cred că lumea din afara mediului universitar este complet dezinformată cu privire la această universitate", a adăugat Bungău.

Acesta a mai afirmat că este "foarte, foarte mic procentul domeniilor de studii gestionate de Universitatea Central-Europeană" care să se suprapună celor de la Oradea, întrucât "în ştiinţele exacte au foarte puţină activitate", peste 80% din profilul acesteia vizând domenii umaniste, care în Oradea se studiază şi la universităţile Emanuel, Partium şi Agora, şi care "au aceleaşi dimensiuni".

Citiți pe această temă și editorialul Şcoala lui Soros, de Mircea Chirilă!