Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a prezentat raportul anual pe 2016 într-o conferinţă de presă susţinută marţi, subliniind că în cursul anului trecut instituţia a rămas între primele zece unităţi de învăţământ superior din ţară ca mărime.

Un an al conservării

Referindu-se la exerciţiul financiar precedent, Bungău a spus că veniturile şi cheltuielile au fost de 154 milioane lei, cu 10% peste cele din 2015, cea mai mare parte a sumei fiind consumată pentru activităţile de bază (127 milioane lei), în timp ce pentru cofinanţarea proiectelor de cercetare cu fonduri nerambursabile s-au cheltuit 6,30 milioane lei, pentru susţinerea cercetării cu fonduri proprii 2,50 milioane lei, iar 14,60 milioane lei au fost plătite cadrelor didactice care au câştigat în justiţie diverse drepturi salariale.

În ce priveşte anul universitar 2017-2018, rectorul a subliniat că în baza Ordinului ministrului Educaţiei referitor la structura unităţilor de învăţământ, Universitatea din Oradea va avea în continuare 15 facultăţi, cu 99 domenii de studii acreditate şi unul doar autorizat (arhitectură), remarcând că la Facultatea de Medicină şi Farmacie va exista un nou program de studii de licenţă, şi anume nutriţie şi dietetică, cu durata de trei ani, pentru care capacitatea maximă va fi de 50 de locuri.

De asemenea, rectorul a spus că oferta de studii pe următorul an universitar cuprinde 1.600 locuri bugetate la studiile de licenţă, 760 locuri bugetate la masterat şi 16 locuri bugetate la studiile doctorale. „La toate programele de masterat vom organiza examene de admitere cu probe”, a precizat rectorul, adăugând că miercuri urmează o şedinţă a Consiliului de Administraţie al Universităţii pentru repartizarea acestor locuri bugetate pe facultăţi.

Nemulţumiri şi cauze

Solicitat să spună care sunt principalele puncte slabe şi, respectiv, tari ale activităţii din anul trecut, rectorul a afirmat că are mai multe motive de nemulţumire. „Nu sunt mulţumit cu absorbţia fondurilor europene, de scăderea numărului proiectelor de cercetare, nu sunt mulţumit cu privire la ce ne-am propus din punctul de vedere al consumării banilor pentru investiţii şi reparaţii capitale, şi nu sunt mulţumit de ceea ce înseamnă marketingul pe zona internaţională, pe atragerea de studenţi străini”, a spus Constantin Bungău.

Acesta, însă, a găsit şi explicaţii pentru fiecare aspect subliniat, arătând că scăderea numărului proiectelor de cercetare s-a produs pe fondul imposibilităţii de a depune proiectele ca urmare a faptului că nu au fost deschise programele de finanţare, iar legislaţia privind achiziţiile publice a fost schimbată, astfel că a atras tergiversarea proiectelor pentru reabilitarea vechii săli de sport, a faţadei Facultăţii de Mediu şi a bibliotecii vechi. De asemenea, rectorul a afirmat că deşi există programe de studii în limba engleză la încă cinci alte facultăţi decât cea de Medicină, numărul studenţilor străini atraşi la Oradea este mic din cauza nepriceperii în atragerea lor.

În ce priveşte plusurile, rectorul a recunoscut că nu prea are ce să evidenţieze. „Nu am avut realizări spectaculoase pe care să le menţionăm”, a spus Bungău, având grijă să completeze că „totuşi s-au păstrat indicatorii de performanţă, ceea ce a permis păstrarea programelor de studii acreditate”.

Procesul de corupţie, o problemă personală

Întrebat, de asemenea, dacă măcar din punct de vedere al imaginii Universităţii nu este tot o „deficienţă” şi trimiterea sa în judecată de către DNA, împreună cu fosta decăniţă de la Socio-Umane, Floare Chipea, şi cu profesoara Camelia Dindelegan, pe care ar fi ajutat-o să promoveze de la gradul didactic de conferenţiar şi să ocupe un post corespunzător,  rectorul a refuzat un răspuns clar, arătând că nu-i place subiectul.

„Sunt nişte chestiuni tranzitorii, o decizie finală nu poate fi discutată (n.r. – trimitere la faptul că dosarul este încă în camera preliminară a Tribunalului Bihor), până atunci (n.r. – la o decizie) purtăm discuţii. Eu nu vreau să port discuţii”, a spus Bungău.

În ciuda insistenţelor, el a mai adăugat doar că trimiterea sa în judecată este o problemă strict a sa: „Am fost şi sunt deschis pe acest subiect atât timp cât nu face rău Universităţii. Dar este o problemă personală”, a pus punct rectorul.