Deşi titlul pare să se refere la un singur moment, încremenit în prezent, oarecum acoperit de suspansul unui viitor incert, volumul lansat joi la Oradea de profesorul Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş Bolyai, "Transilvania. Starea noastră de veghe", este o carte de istorie. O istorie care ne arată cine suntem azi şi, de multe, ori, prezice ceva despre viitor.

Istoricul Ioan Aurel Pop, rector al Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, a revenit la Oradea pentru a prezenta acest nou titlu, la câteva luni de la relansarea volumului "Istoria, adevărul şi miturile". Evenimentul a fost organizat de către Universitatea din Oradea împreună cu Centrul de Studii Imperiale "Silviu Dragomir" Oradea-Chişinău, iar moderator a fost directorul Centrului, profesorul Sorin Şipoş.

E mai mult decât o carte de istorie

Prezentându-şi oaspeţii - rectorul Ioan Aurel Pop şi prorectorul UBB Ioan Bolovan -, Şipoş a precizat că prezenţa lui Pop la Oradea este "o sărbătoare" care "ne dă o stare de bine". Referindu-se la carte, Şipoş a precizat că "este mai mult decât o lucrare ştiinţifică, fiind scrisă cu dragoste pentru Transilvania, pentru oameni (…), ea exprimă idei şi stări de spirit şi (…) încearcă să explice lucruri pe care omul de cultură nu le observă în tumultul vieţii cotidiene".

Unele astfel de lucruri au fost exemplificate de moderator, fiind vorba despre rolul bisericii greco-catolice în formarea conştiinţei naţionale sau raporturile culturale dintre maghiari şi români, teme de altfel prezente în carte.

La rândul său, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a arătat că Ioan Aurel Pop "a venit să ne vorbească despre istoria adevărată", amintind despre colaborarea dintre universitatea orădeană şi cea din Cluj. Prorectorul UBB, Ioan Bolovan, a continuat introducerea la volumul lansat, reamintind publicului numeros despre naşterea cercetărilor autorului privind Transilvania. "Transilvania este esenţa românismului, iar România nu poate fi întreagă fără Ardeal", a încheiat Bolovan, citându-l pe Nicolae Titulescu.

Istorie şi sentiment

Acestea sunt cele două elemente care caracterizează scrierile lui Ioan Aurel Pop. Însuşi autorul a făcut o pledoarie pentru îmbinarea lor, precizând că "trebuie să pui sentiment în tot ceea ce faci, nu doar în ştiinţa istoriei, ci şi în altele, cum ar fi matematica". "Sunt la Oradea nu doar din plăcere, dar şi pentru că am o datorie. Vin pentru profesori şi pentru studenţi, dar şi pentru că nu înţeleg de ce ne tot hulim, pentru că nu avem curajul să ne exprimăm sentimentele" a precizat Pop.

Pledând totodată pentru corectitudinea scrierii istorice, vorbitorul a arătat că "istoria nu poate fi adevărată sau neadevărată, istoria este viaţă, iar viaţa nu este adevărată sau neadevărată", astfel că "istoricul trebuie să-l facă pe om să înţeleagă ce este viaţa".

Volumul "Transilvania. Starea noastră de veghe" cuprinde mai multe capitole, ce abordează teme precum Şcoala Ardeleană, contribuţia transilvănenilor la fondarea Academiei Române, influenţa modelelor germane asupra românilor, consideraţii privind istoricii Hadrian Daicoviciu şi Pompiliu Teodor ş.a.

La finalul evenimentului, celor prezenţi le-au fost acordate autografe. La locul evenimentului, volumul a putut fi achiziționat cu 35 lei.