Zeci de oficialităţi civile şi militare au luat parte, marţi, la slujba de pomenire a eroilor revoluţiei din decembrie 1989 oficiată în Cimitirul Municipal de un sobor de preoţi condus de Prea Sfinţitul Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Bihorului.

"La 11 şi jumătate, într-o zi ca aceasta, dar mult mai frumoasă, că era cu soare şi era plăcut, mii şi zeci de mii de orădeni s-au adunat în jurul Primăriei. Atunci s-a auzit pentru prima dată după 45 de ani, în mod oficial, Tatăl Nostru. Prima rugăciune a îndrăznit-o părintele profesor Dumitru Megheşan", a povestit părintele Gheorghe Nemeş, în numele Asociaţiei Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

În scurta sa luare de cuvânt, preotul a rememorat emoţia recăpătării libertăţii trăită în urmă cu 26 de ani, la despărţirea de regimul comunist. "Parcă văd şi acum peisajul acela minunat, iubirea aceea când se îmbrăţişau toţi, români, unguri evrei şi nemţi. Era o iubire divină", a rememorat preotul.

În discursul său, care a precedat depunerea de coroane de la mormintele eroilor martiri Adrian Victor Puşcău, Marius Cosma, Adrian Dorin Damşe şi Neculai Tomozei, prefectul de Bihor, Claudiu Pop, a vorbit despre idealurile care i-au animat pe participanţii la evenimentele din decembire 1989.

"Dorinţa lor de atunci, dorinţa de democraţie, de libertate şi de demnitate ne permite astăzi să vorbim liber, să fim o naţiune puternică în rândul naţiunilor Europei. Datoria noastră de astăzi este să-i omagiem cu cinste şi onoare pe cei care nu mai sunt printre noi şi să luptăm pentru ca idealurile lor de libertate, demnitate şi democraţie să fie păstrate cu sfinţenie în societatea noastră", a declarat Pop.

Prefectul şi-a încheiat discursul cu formula: "Recunoştinţă eroilor şi cinste neamului românesc!".

Ceremonialul de marţi s-a încheiat cu depunerea de coroane şi jerbe de flori la mormintele celor patru eroi martiri şi defilarea găzii de onoare (video).

La eveniment au mai luat parte, printre mulţi alţii, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Avrigeanu, viceprimarul Mircea Mălan, europarlamentarul Emilian Pavel, şefi de instituţii deconcentrate, cadre militare în rezervă şi retragere.