Redactorul-şef al ziarului Bihari Napló, Kristály Lehel, acuzat că a provocat un tragic accident rutier în Biharia, soldat cu moartea a două persoane, între care şi un copil de doar 6 ani, a fost condamnat la închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii.

Procesul priveşte un accident provocat în dimineaţa zilei de 25 iulie 2021, pe DN19, în localitatea Biharia de Kristály Lehel, care este nu doar redactorul-şef al cotidianului Bihari Napló, ci și administratorul firmei româneşti Inform Media Press SRL, care editează numeroase ziare şi portaluri de ştiri româneşti şi maghiare din România, parte a celui mai important trust de presă al Ungariei, Mediaworks Hungary, controlat de Guvernul Orbán. 

Carnagiul de la Biharia

După cum a relatat BIHOREANUL la vremea respectivă, Kristály Lehel se întorcea în acea dimineaţă, împreună cu fiul său în vârstă de 15 ani, de la Universitatea de Vară a maghiarilor din Bazinul Carpatic, din Sátoraljaújhely, localitate situată în nordul Ungariei, la graniţa cu Slovacia, eveniment la care Kristály a fost responsabilul în relaţia cu presa din partea organizatorilor. 

Aflat la volanul unui autoturism Mazda, Kristály Lehel se îndrepta pe DN19 spre Oradea. Şoseaua era aglomerată, circulaţia se desfăşura în coloană, iar jurnalistul a vrut să depăşească maşina din faţa sa, crezând că va putea intra înapoi în coloană. Doar că a făcut manevra fără să se asigure, izbind frontal un Mercedes care rula din sens opus şi al cărui şofer, un bărbat de 38 de ani din Salonta, nu a mai apucat să reacţioneze, murind pe loc în urma impactului.

În acelaşi accident a murit şi un băieţel de 6 ani, fiul şoferului din Mercedes, care era pasager pe bancheta din spate a maşinii. Soţia salontanului, o femeie de 34 de ani care călătorea pe scaunul din faţă, şi două adolescente de 17 şi 15 ani, care se aflau tot pe bancheta din spate a maşinii, au supravieţuit, însă au ajuns la spital în stare gravă, la fel ca Kristály Lehel şi fiul său. 

La judecată

Autorul accidentului a fost trimis în faţa instanţei de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, vara trecută, după doi ani de anchetă, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Bărbatul şi-a recunoscut vinovăţia, iar, la solicitarea lui, procesul început la Judecătoria Oradea s-a desfăşurat după procedura simplificată, adică doar în baza probelor strânse în faza de urmărire penală, beneficiind în acest fel şi de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă pentru infracţiunile de care era acuzat.

În final, joi, potrivit hotărârii pronunţate la Judecătoria Oradea, Kristály Lehel a primit o pedeapsă de 2 ani şi 9 luni, a cărei aplicare a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani, timp în care acesta este obligat să presteze şi 60 zile de muncă în folosul comunităţii. 

De asemenea, bărbatul şi asiguratorul autoturismului pe care l-a condus în momentul tragediei vor achita daune materiale de 24.464 lei şi daune morale în sumă totală de 280.000 euro către părţile civile, rudele celor două victime decedate, precum și 3.500 lei pentru cheltuielile statului cu ancheta şi procesul din Camera preliminară a Judecătoriei Oradea. 

Totodată, asiguratorul a fost obligat să plătească onorariile avocaţilor angajaţi de părţile civile, în sumă totală de 5.152 lei, şi pretenţiile Spitalului Clinic de Urgenţă Oradea, în sumă de 30.314.42 lei, reprezentând cheltuielile cu spitalizarea pentru două persoane rănite în accident. 

Hotărârea judecătorească nu este definitivă. Sentința poate fi atacată, cu apel, atât de procurori, cât şi de Kristály, respectiv de compania de asigurare pusă la plată, iar în acest caz, procesul va continua la Curtea de Apel Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!