Managerul Spitalului Municipal, Dacian Foncea, zice că va desfiinţa compartimentul de oncologie pediatrică, urmând ca bolnavii minori să fie trataţi la clinici din Timişoara sau Cluj. Domnia sa pune decizia pe seama faptului că nu mai sunt medici specialişti şi că, oricum, numărul pacienţilor era destul de redus.

Diferenţa dintre un contabil şi un manager este că, dacă primul taie de unde poate fără să ţină seama că prin asta poate distruge instituţia, managerul găseşte soluţii chiar şi atunci când aceasta e în impas financiar.

Domnul Foncea este manager şi nu cred că problemele financiare l-au îndemnat la desfiinţarea compartimentului.

Mai degrabă cred că nu sunt specialişti, chit că doctorul Ritli Ladislau, distinsul medic ajuns la o vârstă înaintată şi recent pensionat, încă poate să-şi facă bine meseria. Ideea este că nu trebuie să-ţi laşi specialiştii la pensie până nu ai pe cine pune în loc.

În spitalele orădene s-au investit zeci de milioane de euro şi asta se vede în dotare. Acum marea bătălie este atragerea de personal medical supercalificat.

În loc să ne trimită iarăşi la trenul de Cluj, domnul Foncea ar trebui să aducă specialişti de clasă. Evident că nu-i uşor, dar dacă tot dăm 5.000 euro lunar unui baschetbalist trecut de prima tinereţe, n-ar trebui să ne zgârcim să aducem la Oradea şi vedete ale bisturiului şi stetoscopului.