Este oficial, referendumul a căzut. "În municipiul Oradea, din totalul de 189.416 alegători înscrişi în listele electorale permanente, un număr de 37.290 electori s-au prezentat la vot, ceea ce înseamnă o prezenţă de 19,68%", a declarat Ionel Vila, secretarul Consiliului Local, luni, în cadrul unei conferinţe de presă la care au mai luat parte primarii de Oradea şi Sînmartin, Ilie Bolojan şi Lucian Popuş, şi secretarul Consiliului Local Sînmartin, Claudiu Păcuraru.

Dacă în comuna limitrofă, unde prezenţa la urne a fost de 47,89%, iar 54,48% dintre alegători s-au pronunţat pentru unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin, referendumul a fost validat, în Oradea acest lucru nu a putut fi posibil. "Biroul Electoral de Circumscripţie a luat act de rezultatul votului din 10 mai. În această situaţie, referendumul din Oradea nu şi-a atins scopul şi nu a fost validat, pentru că nu s-a îndeplinit criteriul prezenţei la vot a minim 30% din cetăţenii aflaţi în listele Electorale Permanente", a comunicat Vila.

Episcopia, Podgoria şi Velenţa...

Potrivit listelor de vot, cea mai slabă prezenţă la urne s-a înregistrat în cartierele Episcopia, Podgoria şi Velenţa. De asemenea, au refuzat să iasă la vot locuitorii de la case din zona centrală, respectiv cei care locuiesc la bloc în cartierul Rogerius în zona străzilor Italiană şi Călugăreni.

Recordul absenteismului s-a înregistrat în cartierul Episcopia. Spre exemplu, la Secţia de votare 82 deschisă la Şcoala Gimnazială "Juhasz Gyula", la care sunt arondate străzile Matei Corvin, Crângului şi Molidului, prezenţa a fost de 5,5% pentru că s-au prezentat la urne doar 61 de alegători din cei 1.090 trecuţi în lista electorală permanentă.

Referendumul a fost slab primit şi în cartierul Podgoria unde, la Secţia de votare 42, au votat doar 46 din 430 de alegători, rezultând o prezenţă de numai 10,6%. La Secţia de Votare 16, organizată la Grădiniţa 25, unde este arondată strada Borsecului din Velenţa, s-au prezentat doar 147 din 1.151 electori, rezultând o prezenţă 12,7%. Tot o prezenţă mică s-a înregistrat în zona de case din centrul oraşului, unde, la Secţia de votare 1 organizată la Universitatea Partium din strada Primăriei, la care au fost arondate străzi precum Cuza Vodă, Mihail Kogălniceanu şi 1848, s-au prezent la urne doar 176 de alegători din 1.116 înscrişi pe liste, reprezentând 15,7% din cei cu drept de vot.

Nufărul "trage" către Sînmartin...

În schimb, cea mai mare prezenţă la vot din Oradea s-a înregistrat în cartierul Nufărul. Spre exemplu, la Secţia 25, deschisă la Grădiniţa cu program normal 56, la care au fost arondate străzi precum Leonardo da Vinci sau Episcop Nicolae Popovici, unde au votat 517 din 1.935 alegători, prezenţa a fost de 26,7%. Un procent similar, de 26,8%, s-a înregistrat la Secţia de votare 22, organizată la Grădiniţa cu program normal 2, la care sunte arondate străzi precum Ialomiţei, Constantin Noica şi Coreea, unde au votat 481 din 1.791 alegători.

Una dintre cele mai mari prezenţe la vot din Oradea, dar tot sub pragul minim legal de 30%, s-a întregistrat la Secţia de votare 23, la care au fost arondate străzi precum Alexandru Haşaş, Agricultorilor sau Lanului. La secţia deschisă tot în incinta Grădiniţei 56 au votat 526 din 1.823 alegători ceea ce înseamnă o prezenţă la vot de 28,8%.

Betfia, prezenţă record

În ceea ce priveşte votul din Sînmartin, unde referendumul a fost validat, cea mai slabă prezenţă la urne a fost cu mult peste cea din Oradea: localnicii din Cordău s-au prezentat la vot în proporţie de "doar" 38,6%. Statistic, în comună s-au pronunţat împotriva unificării, la o diferenţă de 24, respectiv 42 de voturi, localnicii din Cordău şi Haieu, cei care se şi temeau cel mai mult de efectele urbanizării.

În schimb, au votat masiv în favoarea fuziunii prin absorbţie localnicii din Sînmartin, Cihei, Rontău, Băile Felix şi Betfia. De altfel, în Betfia s-a înregistrat şi cea mai mare prezenţă la vot din cadrul referendumului, de 54,6%, iar cei 155 de alegători care s-au pronunţat pentru unificare au fost de trei ori mai numeroşi decât cei 50 împotriva fuziunii.

"Le mulţumesc locuitorilor din Sînmartin pentru civismul materializat în participarea la vot. Nu a fost uşor, am avut anumiţi partizani care să dezinformeze populaţia, dar majoritatea celor care au fost la vot au demonstrat că au înţeles avantajele unificării", a spus primarul Lucian Popuş.

Citiţi pe această temă articolele:

Referendumul pentru unificarea Oradiei cu Sînmartinul se reia pe 14 iunie!

După eşecul referendumului, Mang spune că unificarea este „o idee bună”, doar momentul nu

DA covârşitor: 95,83% dintre orădenii care au mers la vot au aprobat unirea cu Sînmartinul

În vreme ce orădenii nu s-au prezentat la vot, locuitorii din Sînmartin au votat DA la referendum

Unirea a căzut! Referendumul va fi invalidat din cauza prezenţei la urne de sub 30% în Oradea (VIDEO)


Vocea străzii

De ce nu aţi mers la referendumul pentru unirea Oradiei cu comuna Sînmartin?

Avem o pietonală de toată jena, dăm la refăcut toate proiectele importante, avem un Pasaj Vulturul Negru mizer. De ce nu se pun la punct aceste lucruri şi apoi să ne extindem?

Anonim

Pentru că nu m-au convins că nu ar avea interese ascunse. Pentru că nu ţin cont deloc de dorinţele orădenilor atunci când se implementează proiecte.

Andreea Munteanu

Am convingerea că această unire nu va schimba cu nimic în bine viața orădenilor de rând. Pe scurt: nu m-au convins!

Dan

Cei din Sînmartin nu vor unirea. Orădenii nu vor simţi absolut nicio schimbare, dar cei din Sînmartin vor simţi, la taxe şi impozite.

Tudor Buzle

Nu m-am dus pentru că am rămas cu impresia că locuitorii din Sînmartin nu vor să se unească cu Oradea, aşa că nu încurajez o unire forţată.

Ramona

Oradea are destule probleme, cu străzi neasfaltate sau fără gaz, nu cred că mai are nevoie şi de problemele din Felix sau Sînmartin.

Sergiu Popa