Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu ori va avea un câştigător clar, ori va avea numai perdanţi pe linie. De acest lucru sunt conştienţi toţi beligeranţii, de la PDL şi "sateliţii" săi până la USL-ul dornic să scape de preşedintele jucător.

Deşi de la votul pentru suspendarea preşedintelui până acum părea că războiul se duce doar la nivel naţional, iar în teritoriu nu se va întâmpla mai nimic, BIHOREANUL vă dezvăluie modul minuţios în care USL a pregătit campania ce va porni săptămâna aceasta cu toate motoarele turate, dar şi efortul PDL de a ţine alegătorii departe de urne.

NU votaţi!

Înaintea referendumului din 29 iulie PDL are cea mai ingrată misiune: să-l ajute pe Traian Băsescu chiar dacă acesta a dictat partidului măsuri de o duritate fără precedent, şi chiar dacă se molipsesc cu impopularitatea preşedintelui. Democrat-liberalii erau săptămâna trecută în grea cumpănă: dacă merg la vot să spună NU contribuie la validarea referendumului, prin atingerea pragului de 50% plus unu din totalul alegătorilor de pe liste, iar dacă nu merg îi vor "asigura" favoritului lor un scor minuscul, care nu i-ar legitima revenirea la Cotroceni.

03 Ionel Avrigeanu.jpgCă partidul e nehotărât o arată şi poziţia conducerii filialei Bihor, al cărei preşedinte, Ionel Avrigeanu (foto), face două recomandări contradictorii: "Pe cei care merg la referendum îi sfătuiesc să voteze NU, împotriva demiterii. Pe ceilalţi nu-i îndemn la nimic, pentru că ar legitima lovitura de stat prin simpla lor prezenţă". În aceste condiţii, PDL-iştii vor fi foarte discreţi. "Noi nu avem bani ca USL, aşa că singura acţiune va fi distribuirea ziarului Curentul, pe care l-am primit de la Bucureşti", spune Avrigeanu, referindu-se la o publicaţie centrală favorabilă lui Băsescu. Care sunt mesajele pe care activiştii partidului le vor transmite în acest fel, indirect? USL egal "restauraţie", "comunism", "plagiat", "hoţie", "subordonarea justiţiei", "ieşirea din Europa", "izolare", "sărăcie", "criză".

Întrebat clar dacă sfătuieşte bihorenii să meargă sau nu la referendum, Avrigeanu spunea încă de săptămâna trecută că PDL va acţiona astfel încât să nu se asigure prezenţa la urne a majorităţii alegătorilor. "Decizia publică pe care partidul a exprimat-o oficial este să mergem la vot. Dar opinia colegilor este să nu mergem!", zicea el.

ABC de campanie

Strategia USL e diametral opusă. Chiar dacă după suspendare activiştii PSD şi PNL păreau intraţi în vacanţă, BIHOREANUL a aflat că, de fapt, pregătesc o campanie aprigă. Motivul? Principala sarcină este mobilizarea la vot a unui număr de alegători cu cel puţin 10% mai mare decât cel de la alegerile locale!

Reporterul a văzut un set de instrucţiuni emise la Bucureşti de către Departamentul de Analiză şi Comunicare al PNL şi de Secretariatul General al PSD, care arată că săptămâna aceasta, ultima înainte de referendum, USL îşi va mobiliza toate energiile. "Este foarte important ca în campanie să activeze toţi aleşii locali, primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni. Aceştia vor fi implicaţi mai ales în activităţile care presupun interacţiunea cu electoratul şi mobilizarea în vederea prezenţei masive la vot", arată "Biblia" ce trebuie urmată inclusiv în ziua referendumului. Căci la punctul 5, intitulat "Ziua votului", documentul prevede că "fiecare judeţ va raporta prezenţa la vot din oră în oră şi va lua toate măsurile de mobilizare şi coordonare pentru această zi decisivă".

Te-a tăiat? Taie-l!

Un capitol aparte din instrucţiunile USL este "Ghidul de mesaje generale", în care militanţii sunt învăţaţi ce să transmită alegătorilor. Principalul concept este "România în luptă cu Băsescu: Ţii cu România? DA! Atunci dă-l afară pe Băsescu!", iar "mesajele principale" sunt "Vrei o Românie normală? DA! Atunci hai la referendum!", "29 iulie - Ziua Judecăţii, ziua când românii îşi iau ţara înapoi!".

Instrucţiunile le indică activiştilor şi cum să motiveze suspendarea şi demiterea. Astfel, în subcapitolul "Motivele demiterii" se arată că "Băsescu este trecutul. Băsescu trebuie să plece, iar România trebuie să meargă înainte", pe motiv că "a încălcat grav Constituţia", "şi-a construit un sistem mafiot cu care a furat (Udrea, Blejnar, Anastase, Falcă, Flutur, Berceanu şi Videanu - toţi au furat miliarde în timp ce românilor le-au tăiat salariile şi pensiile)", "i-a umilit pe toţi românii, i-a jignit pe jurnalişti, pe profesori, pe medici, pe poliţişti, pe militari, pe magistraţi, pe pensionari, pe funcţionari, pe Regele Mihai, deci n-a fost preşedintele tuturor românilor, ci doar al PDL!" şi "a condus România după principiul "Aşa vreau eu!"".

Învăţături pentru contraatac

Întins pe 26 de pagini, documentul are şi o secţiune în care activiştii USL sunt învăţaţi cum să răspundă atacurilor PDL pe temele majore: "Campania de dezinformare a cancelariilor occidentale", "Puşcăriabilii" ("Nici Ponta şi nici Antonescu nu au dosare penale, dar Băsescu are trei dosare"), "Demisia în schimbul modificării Constituţiei", "Abuzurile", "Mineriadele" (Ponta avea 16 ani, Antonescu era membru PNL, partid al cărui sediu a fost devastat de mineri, în timp ce Băsescu era secretar de stat la Ministerul Transporturilor şi a facilitat aducerea minerilor la Bucureşti), "Deprecierea cursului leu-euro" ("are drept cauză scandalul internaţional în care a fost aruncată România de Băsescu şi liderii PDL, care au creat o imagine falsă") şi, în fine, spinoasa "Temă a plagiatului" (activiştii USL fiindu-le recomandat să arate că atacurile contra lui Ponta "fac parte din strategia de supravieţuire a fostei puteri" şi că "PDL a populat cu oamenii săi toate instituţiile, iar acum practică un război de gherilă prin mobilizarea acestora contra liderilor Guvernului").

Ghid de bune maniere

Scrupulozitatea cu care USL a pregătit campania merge până la fixarea unui set de reguli de bună purtare pentru reprezentanţii PNL şi PSD care vor intra în "interacţiune cu alegătorii". Acestora li se cere ca "în pofida temperaturilor ridicate să păstreze o ţinută decentă" şi "un limbaj civilizat, fără jigniri". "Nu vă grăbiţi, vorbiţi clar, fiţi siguri că sunteţi auziţi bine şi înţeleşi!", "Nu intraţi în polemici mai ales cu susţinătorii fanatici ai lui Băsescu, căci riscaţi să intraţi în conflicte şi şansa de a le schimba opţiunea este minimă!", ba chiar şi "Nu fumaţi în faţa alegătorilor!" şi "Nu mestecaţi gumă!".

În fine, ultima secţiune ("Elemente tehnice pentru vizitele din uşă-n uşă") îi învaţă pe oamenii USL că pot face vizite la pensionari între orele 10-12, iar restul categoriilor pot fi abordate după ora 17. "Dacă nu vi se răspunde după cel mult trei bătăi în uşă, nu insistaţi. Evitaţi să intraţi în case! Dacă întâlniţi persoane recalcitrante, sub influenţa alcoolului sau susţinători fanatici ai lui Băsescu, vă cereţi scuze politicos şi mergeţi mai departe!".

Diviziunea muncii

03 ioan mang.jpgReprezentanţii USL nu au vrut să comenteze documentul, dar au confirmat că adevărata campanie va avea loc săptămâna aceasta. "În Bihor, campania e condusă de copreşedinţii organizaţiilor judeţene, iar sarcinile au fost împărţite pentru fiecare", a explicat liderul PSD Ioan Mang (foto). "Noi vom distribui peste 50.000 de materiale tipărite în Oradea, iar liberalii se ocupă de ieşirile în presă. În plus, toţi vom merge din uşă-n uşă, pentru a vorbi cu oamenii. În mediul rural, acolo unde USL are primari vom amplasa în fiecare comună cel puţin două bannere cu imaginea primarului care va spune că votează DA, iar unde nu avem primari va fi pusă imaginea preşedintelui CJ", explică Mang.

O campanie aparte va fi în Oradea, unde primarul are sarcina să asigure mobilizarea la vot. Săptămâna aceasta, vor fi văzute în oraş multe materiale prin care Bolojan îi va îndemna pe orădeni să participe la referendum. "Voi încerca să explic că trebuie să voteze raţional, în avantajul oraşului. Nu pentru că eu m-aş răfui cu Udrea sau pentru că l-aş apăra pe Ponta, căci nu despre asta este vorba. Voi aminti că pe noi ne-a dezavantajat guvernarea sub Băsescu şi că avem nevoie de o guvernare care să nu ne obstrucţioneze", spune Bolojan, precizând că "nu vreau să fie un vot "isteric", pentru sau contra plagiatului, pentru sau contra flacăra democraţiei, ci unul raţional, care va decide dacă vom avea pace sau, în continuare, tot circ".

Duminică, 29 iulie, rămâne de văzut cine va fi mai convingător: va reuşi USL să-i trimită pe oameni la urne ca să voteze DA sau PDL să-i ţină în case pentru ca, în acest fel, să spună NU?


ZIUA DECISIVĂ
Cum votăm duminică

La referendumul din 29 iulie, programat între orele 7-23, alegătorul va avea de răspuns prin aplicarea ştampilei pe chenarul DA sau pe chenarul NU la o singură întrebare: "Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu?".

Cetăţenii români îşi vor putea exprima opţiunea la orice secţie de pe cuprinsul ţării, iar cei din străinătate la secţiile amenajate în ambasade şi consulate, în baza unuia din documentele de identitate (carte/buletin de identitate, inclusiv provizoriu, paşaport de serviciu ori diplomatic, sau carnet de serviciu militar în cazul elevilor din şcolile militare).

Sunt aşteptate la urne 18.308.612 de persoane cu drept de vot. Pentru validarea referendumului trebuie să se prezinte la vot 9.154.307 cetăţeni, iar pentru demitere sunt necesare 4.557.154 de voturi DA.