E oficial, unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin a căzut proba eliminatorie a votului! "Referedumul a fost invalidat din cauza numărului insuficient de participanţi. A lipsit doar un procent de 1,76% pentru ca acesta să atingă pragul minim de prezenţă la vot stabilit de lege la 30%", a declarat judecătorul Ionel Olah, preşedintele Biroului Electoral Municipal.

Potrivit preşedintelui BEM, prezenţa la vot a fost de 28,24%. Partizanii unificării au reuşit să adune în urma scrutinului de duminică doar 53.039 voturi valabil exprimate, cu 3.325 de voturi sub pragul minim de 30% impus de lege.

Dintre acestea, nu mai puţin de 51.996 de voturi valabil exprimate au fost în favoarea fuzionării celor două localităţi în vreme ce doar 1.043 de votanţi s-au declarat împotriva ei.

Contestaţii în lanţ

Rezultatele oficiale ale scrutinului de duminică au fost anunţate în jurul orei 4 dimineaţa prin afişare pe monitoarele din sala ghişeelor, iar apoi prin publicare pe site-ul BEM.

Deşi urnele s-au închis la ora 23, numărătoarea voturilor a fost blocată ore în şir. Nagy Marta, reprezentatul UDMR în biroul electoral al secţiei de votare 79 din incinta Orăşelului Copiilor, a reclamat, după încheirea votării, că urna mobilă trimisă la secţia de oncologie a Spitalului Municipal conţine 81 de buletine de vot, deşi sâmbătă, între orele 18-20, şi-au depus cerere de a vota doar 56 de alegători internaţi în spital.

BEM şi-a declinat responsabilitatea privind soluţionarea contestaţiei şi a recomandat reclamantului să se adreseze direct Biroului Electoral al Secţiei 79. "Contestaţia trebuie soluţionată la nivelul secţiei de votare. Noi nu avem de unde şti de aici ce s-a întâmplat acolo", a spus Laviniu Domocoş, reprezentantul PNL în cadrul BEM.

"Mi-a fost milă"

Potrivit declaraţiilor membrilor Biroului Electoral al Secţiei 79, cele 25 de voturi în plus au apărut ca urmare a faptului că la faţa locului mai mulţi bolnavi au cerut să voteze. "Mi-a fost milă. Unii dintre pacienţi abia puteau să ţină ştampila, dar să mai şi completeze cererea", a spus Mircea Corneanu, reprezentantul PSD în biroul secţiei de votare.

În final, pentru că nu mai avea cum să deosebească voturile alegătorilor care şi-au depus cerere de ale celor care nu şi-au depus, membrii biroului au hotărât să anuleze toate cele 81 de voturi din urna mobilă, numai să poată închide procesul electoral.

Cum urna conţinea doar două voturi care spuneau "nu" unificării, măsura afecta îndeosebi susţinătorii fuziunii. În acest context, soluţia Biroului Electoral al Secţiei 79 a fost contestată la BEC de reprezentantul PNL în secţia de votare, Mariana Popa.

Printr-o decizie dată în jurul orei 4, biroul a admis cererea femeii printr-o chichiţă de formă, pe considerentul că reprezentantul UDMR a depus contestaţia tardiv, după ce a semnat deja procesul verbal cu rezultatele votării din secţia respectivă. Pe cale de consecinţă, rezultatul scrutinului din 14 iunie a fost stabilit în zorii zilei de luni luând în calcul şi cele 81 de voturi din urna mobilă. Nu că ar mai fi contat prea mult...