Vor fi deodată, dar separat! Primarul Ilie Bolojan a luat decizia organizării referendumului privind unificarea municipiului Oradea cu comuna Sînmartin simultan cu alegerile locale din 5 iunie, dar în secţii de votare diferite. Organizarea referendumului în secţii de vot separate a fost hotărâtă, fără a mai aştepta răspunsul Biroului Electoral Central, pentru a nu intra în criză de timp şi are la bază o speţă identică.

"Biroul Electoral Central s-a pronunţat de această manieră într-o speţă similară din Botoşani, unde o comună dorea să iniţieze referendumul simultan cu alegerile, iar răspunsul a fost că se poate, dar în secţii de votare separate", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Calendarul şi bugetul referendumului va fi stabilit joia viitoare de Consiliul Local. Edilul nu s-a hotărât încă dacă va propune deliberativului ca membrii Biroului Electoral Municipal care va organiza alegerile, precum şi cei ai birourilor secţiilor de votare vor fi retribuiţi, ca în cazul primului referendum organizat anul trecut pe 10 mai, sau vor presta în regim de voluntariat la fel ca la cel de al doilea referendum din 14 iunie.

"Încercăm să ţinem costurile cu organizarea referendumului la cel mai redus nivel posibil, dar nu am luat încă o decizie în acest sens", a declarat primarul.

Practic, în următoarele săptămâni, municipalitatea va trebui să dubleze numărul celor 143 de secţii de votare deja amenajate în oraş.

"Am făcut deja verificări în teren şi vom încerca să amplasăm noile secţii de votare în aceleaşi unităţi de învăţământ în care sunt pregătite cele pentru alegerile locale ca să nu punem orădenii pe drumuri", a declarat Mircea Oaie, şeful Direcţiei Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente.

Potrivit directorului, urnele de vot folosite în 2012 pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean, care nu va mai fi desemnat direct de alegători ci, ulterior, indirect, de consilierii judeţeni, vor fi folosite la referendum.

De asemenea, nu este exclus ca, pentru reducerea cheltuielilor, două din cele şase cabine de vot deja pregătite în fiecare secţie pentru alegerile locale să fie alocate secţiilor pentru referendum.