După eşecul scrutinului de duminică, privind unificarea Oradiei cu Sînmartinul, cauzat de faptul că orădenii nu s-au prezentat în număr suficient la urne, Primăria Oradea reia referendumul luna viitoare. Anunţul a fost făcut luni, într-o conferinţă de presă în care a analizat situaţia votului, de primarul Ilie Bolojan.

„Peste 36.000 de orădeni au mers la vot şi au votat masiv în favoarea unificării. Cei absenţi nu ştim dacă sunt împotrivă, nu sunt interesaţi sau nu au fost informaţi. (...) Având în vedere că locuitorii din Sînmartin s-au pronunţat favorabil unificării, respectiv că în municipiul Oradea, în ciuda unui vot masiv pentru, nu a fost atins pragul pentru validare, voi propune organizarea unui nou referendum, astfel încât pe 14 iunie orădenii să se mai pronunţe încă o dată", a spus edilul.

Potrivit acestuia, rezultatul votului din Sînmartin, unde referendumul a fost validat prin prezenţă, rămâne valabil. Adică, sînmărtinenii nu vor mai trebui să se prezinte încă o dată la vot.

„Referendumul se va organiza numai în Oradea. Vom cere clarificări de la Autoritatea Electorală Permanentă, astfel încât să oferim orădenilor încă o dată posibilitatea să voteze. (...) Nu există o prevedere legislativă care să spună că referendumul trebuie organizat simultan, dar nu putem trimite spre validare documentele referendumului dacă nu îndeplineşte pragul de 30% în ambele localităţi”, a mai arătat edilul.

Bolojan a mai afirmat că îşi asumă o parte din vină pentru eşecul scrutinului din Oradea, apreciind că trebuia o mai bună informare a cetăţenilor. O mai bună explicare a motivelor unificării ar fi convins mult mai mulţi locuitori ai oraşului de pe Criş să se prezinte la vot, a opinat el.

Pimarul a subliniat şi că bugetul oraşului nu va fi îngreunat de următorul scrutin. „Nu vom mai suporta nicio cheltuială. Reprezentanţii partidelor din secţiile de votare nu vor mai fi plătiţi, nu vom mai face nicio cheltuială cu publicitatea, vom modifica doar data referendumului pe materialele de campanie”, a declarat Bolojan.

„Cu o campanie de informare suplimentară, orădenii trebuie să se pronunţe o dată pentru totdeauna faţă de acest proces. Dacă acest referendum nu va trece, în mod definitiv acest subiect este încheiat", a precizat Bolojan.

Citiţi pe această temă articolele:

Referendum: Cea mai slabă prezenţă s-a înregistrat în cartierele Episcopia, Podgoria şi Velenţa

După eşecul referendumului, Mang spune că unificarea este „o idee bună”, doar momentul nu

DA covârşitor: 95,83% dintre orădenii care au mers la vot au aprobat unirea cu Sînmartinul

În vreme ce orădenii nu s-au prezentat la vot, locuitorii din Sînmartin au votat DA la referendum

Unirea a căzut! Referendumul va fi invalidat din cauza prezenţei la urne de sub 30% în Oradea (VIDEO)