Preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, rezultatul demersurilor pe care le face de mai mult timp pentru a afla "ce au de gând guvernanţii" să facă cu Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în condiţiile în care Guvernul are în vedere privatizarea laboratoarelor de analiză din cadrul direcţiilor judeţene sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

Precizând că şi-a bazat demersurile pe sesizările primite de la medicii veterinari din judeţul Sălaj şi că a încercat să afle poziţia DSVSA Bihor pe această temă, dar fără nici un succes, Popa a spus că la mijlocul lunii februarie a adresat Guvernului o interpelare privind desfiinţarea ANSVSA, primind răspunsul abia la finele acestei luni, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului.

Răspunsul nu l-a mulţumit pe Popa, căci nu funcţionarii Guvernului nu au făcut decât să descrie modul în care se va putea desfiinţa ANSVSA.

"Am pus Guvernului în vedere că ANSVSA a fost înfiinţată ca urmare a respectării recomandărilor europene. Las la o parte faptul că prin desfiinţarea ei vor avea loc concedieri, dar mă refer la utilitatea acestora, căci desfiinţarea ANSVSA şi privatizarea laboratoarelor de analiza vor duce la perturbarea activităţilor de control", a spus senatorul Cornel Popa, care prin interpelarea sa l-a întrebat pe premier care este poziţia Guvernului, cum pot fi prevenite "efectele dezastruoase" în sistemul sanitar-veterinar şi cum explică Boc nerespectarea prevederilor europene.

În loc de răspuns, însă, pe 23 martie, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a trimis senatorului de Bihor o adresă prin care arată doar că "ANSVSA a iniţiat un proiect de modificare şi completare a HG 1415 din 2009, privind organizarea şi funcţionarea ANSVSA şi a unităţilor din subordinea acesteia", că proiectul a fost înaintat Guvernului prin SGG şi că Guvernul l-a retrimis la SGG în vederea însuşirii în calitate de co-iniţiator".

Tot răspunsul SGG mai arată că "la SGG au fost înregistrate mai multe memorii şi adrese din partea unor specialişti în domeniu" - care nu au fost nominalizaţi - iar în baza acestor memorii anonime se propune privatizarea laboratoarelor de analiză ale ANSVSA, desfiinţarea ANSVSA şi înfiinţarea unei agenţii sanitar-veterinare care să fie în subordinea Ministerului Agriculturii şi a unei agenţii pentru siguranţa alimentelor în subordinea Ministerului Sănătăţii.

În opinia senatorului Cornel Popa, intenţiile Guvernului cu privire la reorganizarea ANSVSA prin crearea a două agenţii separate vor duce, pe de o parte, la concedierea a mai bine de 500 de persoane, dar şi la crearea mai multor funcţii de conducere decât cele existente în prezent, adică la cheltuieli şi mai mari.