Ministerul Dezvoltării a anunţat intenţia desfiinţării structurilor regionale ale Inspectoratului de Stat în Construcţii înfiinţate în 2013 ca prim pas în vederea regionalizării. Măsura este văzută ca una de reformă, care determină economisirea a 21 milioane lei anual, dar şi eficientizarea instituţiei, în condiţiile în care structurile regionale aveau atribuţii suprapuse cu cele din judeţe, iar premierul Florin Cîţu le-a cerut miniştrilor să ia măsuri care să diminueze cheltuielile de funcţionare a ministerelor.
Potrivit unui comunicat dat publicităţii joi de Ministerul Dezvoltării, o analiză a activităţii Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii "a relevat o suprapunere evidentă a atribuţiilor la nivel central, regional şi judeţean".
"19 atribuţii ale inspectorilor şefi regionali se regăsesc şi în atribuţiile inspectorilor şefi judeţeni, iar 29 de atribuţii ale inspectoratelor şefilor de serviciu regionali se regăsesc şi la nivel judeţean ale aceloraşi posturi. Totodată, registraturile acestor niveluri deservesc acelaşi scop. Întreaga structură arată o dublare a sarcinilor şi o ineficienţă a costurilor. Din aceste considerente este necesară o reformă instituţională privind eliminarea nivelului intermediar, şi păstrarea, pe lângă organismul central, a nivelului care este cel mai aproape de cetăţean, cel judeţean", a explicat, conform comunicatului, ministrul Cseke Attila.
Documentul arată că, în urma analizei, s-a constatat la finele anului trecut că ISC, care supraveghează calitatea în construcţii, avea 397 inspectori, dintre care doar 14 la nivelul regional, astfel că activitatea de control a fost desfăşurată într-o măsură covârşitoare la nivel judeţean. În plus, Inspectoratul Regional în Construcţii Sud-Est, având atribuţia de control în amenajarea teritoriului, urbanism şi autorizarea construcţiilor, nu are niciun inspector, atribuţiile de control din această regiune fiind deservite exclusiv de inspectorii judeţeni.
La nivel naţional, ISC are 1.016 posturi, din care 770 ocupate în prezent, 160 dintre aceste posturi fiind la nivelul intermediar (regional), din care 124 sunt ocupate. "Nivelul regional al ISC a cheltuit 21,3 milioane de lei în 2020 pentru salarii, sedii, autoturisme şi combustibil, costurile facturilor şi alte cheltuieli", se arată în comunicatul Ministerului Dezvoltării.
De asemenea, potrivit ministrului, pe lângă suprapunerea sarcinilor, "ISC arată o ineficienţă clară în organizare, blocaje instituţionale în ambele direcţii ierarhice determinate de organizarea şi funcţionarea greşită".
Ministrul Cseke Attila a anunţat că săptămâna viitoare va fi supus dezbaterii publice un proiect de act normativ privind eficientizarea ISC prin desfiinţarea structurilor regionale.
Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost înfiinţat prin OG 63/2001, iar prin OUG 26/2013 a fost organizat şi nivelul regional al structurii acestei unităţi, ca etapă în vederea regionalizării administrativ-teritoriale.
Inspectoratul Teritorial de Stat în Construcţii Bihor este subordonat structurii regionale de la Cluj, la fel ca inspectoratele din celelalte judeţe ale regiunii Nord-Vest.