Sâmbătă este o zi istorică pentru Marea Britanie, deoarece Regele Charles al III-lea a fost încoronat într-o ceremonie impresionantă la Westminster Abbey din Londra.

Încoronarea marchează finalul tranziţiei de la Regina Elisabeta a II-a la noul monarh. Regele Charles în vârstă de 74 de ani a fost pregătit pentru acest moment de o viaţă întreagă şi a fost prezent la ceremonia de încoronare a mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, scrie Digi24.ro.

La minut

Așa cum era de așteptat, întreaga ceremonie a fost atent programată . Programul evenimentelor a început la ora 6 dimineaţa, ora locală, când zonele de vizionare de-a lungul traseului procesiunii au fost deschise pentru public. Între orele 7:15 - 8:30, oaspeţii de la Westminster au început să sosească la punctele de control de securitate din Victoria Tower Gardens, în timp ce congregaţia s-a așezat în interiorul catedralei la ora 9.

Programul zilei a continuat cu Procesiunea Regelui de la Palatul Buckingham, unde au participat şefi de stat, membri ai familiilor regale străine, membri ai familiei regale britanice, reprezentanţi ai guvernelor externe, miniştri ai guvernului britanic, premieri şi foşti premieri.

Rregele şi regina au călătorit de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey, unde ceremonia de încoronare a fost programată la ora 11 dimineaţa (ora 13:00 în România), când noul monarh, Charles al III-lea, a fost oficial încoronat. 


Regele Charles și Regina Camilla după ce au ajuns la Westminster Abbey 

După ceremonia de încoronare de la Westminster Abbey, regele Charles al III-lea şi regina au participat la Procesiunea Încoronării, de la Westminster Abbey la Palatul Buckingham. 

Mai târziu, în aceeaşi zi, în timpul după-amiezii, regele şi regina vor saluta mulţimile adunate la balconul Palatului Buckingham.


Cel mai important moment al ceremoniei a fost cel în care coroana regală a fost pusă pe capul regelui

Mulțimi de oameni s-au adunat pe străzile din centrul Londrei pentru a asista la ceremonii, iar cea mai mare parte din cheltuielile pentru acest eveniment a fost cheltuită pentru securitatea acestuia. 

De altfel, conform informaţiilor furnizate presa britanică, estimările neoficiale arată că ceremoniile de încoronare a regelui Charles al III-lea ar putea costa până la 100 de milioane de lire sterline. O mare parte dintre britanici nu sunt de acord ca guvernul să suporte această cheltuială, dar executivul de la Londra va plăti totuşi nota de plată.

Harry, fără Meghan

Peste 2.200 de persoane din întreaga lume, inclusiv membri ai familiei regale, reprezentanţi internaţionali şi alte personalităţi, au fost prezenți la ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea la Westminster Abbey, conform informaţiilor publicate de Palatul Buckingham. 

Deşi o listă detaliată a invitaţilor nu a fost făcută publică, se ştie că au participat preşedintele României, Klaus Iohannis, principesa Margareta şi principele consort Radu din România. Primul ministru britanic Rishi Sunak şi miniştrii din Camera Lorzilor au fost şi ei prezenţi, alături de foşti premieri britanici, lideri religioşi şi reprezentanţi din întreaga Commonwealth. 

Printre personalităţile străine care au participat se numără preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele polonez Andrzej Duda şi prim-ministrul australian Anthony Albanese. În plus, membri ai familiilor regale din întreaga lume, cum ar fi Prinţul Albert şi Prinţesa Charlene din Monaco, Regele Spaniei Felipe şi Regina Letizia, Prinţul Moştenitor al Japoniei Akishino şi Prinţesa Moştenitoare Kiko şi Regele Suediei Carl XVI Gustaf au fost acolo. 

Ceremonia a fost presărată cu tradiţii şi simboluri, iar nepotul regelui Charles, Prinţul George, fiul prinţului William şi al Catherinei şi al doilea în linia de succesiune la tron, a avut rolul de "paj de onoare".

Prinţul Harry a participat la eveniment, dar soţia sa Meghan Markle nu. În acelaşi timp, Prinţul Andrew, Ducele de York, a fost printre participanți, dar nu și fosta sa soţie, Ducesa de York, Sarah Ferguson.

Veşmintele regale

În timpul slujbei de la Westminster Abbey, regele a îmbrăcat o serie de veşminte strălucitoare, unele dintre ele fiind create pentru străbunicul său, George al V-lea.

Printre acestea se numără Supertunica, o haină lungă, strălucitoare, cu mâneci aurii, confecţionată din pânză de aur şi brodată cu arabescuri stilizate şi motive florale. Această haină a fost purtată la încoronări succesive, inclusiv de regina Elisabeta a II-a.

Pe deasupra Supertunicii, Charles a purtat o mantie lungă până la podea, numită Manta Imperială, care a fost făcută pentru George al IV-lea în 1821 şi a fost purtată de predecesorii lui, inclusiv de regina Elisabeta a II-a, în timpul încoronării sale în 1953.

Regina Camilla a avut două ţinute pentru ceremonie, prima fiind "Robe of State", din catifea purpurie, concepută special pentru încoronarea reginei Elisabeta a II-a în 1953, iar a doua fiind o creaţie imaginată de Royal School of Needlework, o renumită şcoală de broderie din Londra.

Pe 7 mai, a doua zi după încoronarea noului rege Charles al III-lea, mii de evenimente vor avea loc în toată ţara sub numele de "Coronation Big Lunch". În aceeaşi zi, la Castelul Windsor, va avea loc un concert de încoronare, la care vor cânta Lionel Richie, Katy Perry şi Take That, unde sunt aşteptaţi 20.000 de spectatori. Evenimentul va fi difuzat de televiziunea şi radioul BBC.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!