Statuia lui Mihai Viteazul din Oradea va fi strămutată, în curând, din Piaţa Unirii, într-un spaţiu pe care Facultatea de Arte îl deţine în strada Traian Blajovici.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, monumentul urmează să fie reabilitat în vederea amplasării în faţa Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic, după finalizarea lucrărilor de reabilitare a Pieţei Emanuil Gojdu.

Primăria a primit luni avizul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale de relocare provizorie a statuii.

"Având în vedere obţinerea avizului, Instituţia Arhitectului Şef a emis astăzi, 7 mai, autorizaţia de relocare provizorie a statuii lui Mihai Viteazul, iar Primăria Oradea va începe în cursul acestei luni demontarea statuii lui Mihai Viteazul şi montarea în locul ei a statuii ecvestre a Regelui Ferdinand, pe vechiul amplasament al acesteia", se menţionează în comunicatul municipalităţii.

Documentul nu menţionează o dată concretă pentru mutarea statuii lui Mihai Viteazul, însă este cert că demersul va avea loc în curând, dat fiind că primarul Ilie Bolojan a declarat că îşi doreşte ca, pe 23 mai, să se dezvelească aici statuia Regelui Ferdinand. 

"În condiţiile în care operaţiunile de demontare şi montare vor decurge normal, intenţionăm să dezvelim statuia Regelui Ferdinand în data de 23 mai 2019, dată la care se împlinesc 100 de ani de la vizita istorică a Familiei Regale la Oradea", arată informarea.

Consiliul Local Oradea a aprobat strămutarea statuii lui Mihai Viteazul încă din luna noiembrie a anului trecut, în ciuda opoziţiei Asociaţiei Mihai Viteazul, formate din foste cadre militare, cea care a finanţat la începutul anilor ’90 realizarea monumentului şi amplasarea lui în piaţa centrală a oraşului.