Spuneam nu demult că la Consiliul Judeţean s-a răsturnat carul cu deştepţi. Oamenii au crezut că n-au strâns destule voturi pentru o hotărâre şi au aflat abia după o săptămână că aceasta era valabilă, semn că la judeţ coeficientul de inteligenţă trece de 180, dar nu individual, ci cumulat.

Nici aleşii orădenilor nu sunt însă cu mult mai breji, de unde reiese că inteligenţa celor care ne conduc e uniform distribuită pe teritoriul Bihorului. Pentru o statuie a Reginei Maria s-a organizat un concurs. Trei sculptori au avut punctaj maxim. În urma unui interviu, a fost desemnat câştigător domnul Ioan Mihele, care a reprezentat-o pe regină cu un crin în mână, în detrimentul domnului Dumitru Paina, care o vedea cu un sul în mână.

Ei bine, la şedinţa de Consiliu, aleşii au "reanalizat" rezultatele, victorios ieşind artistul de pe locul doi. Practic, metoda de desemnare a câştigătorului a fost identică cu cea de la alegerile uninominale, unde candidatul de pe locul patru din colegiu a intrat în Parlament, iar primul a rămas la coada vacii.

Un rol decisiv în alegerea variantei Paina l-a avut consilierul Dan Octavian, ajuns ad-hoc cel mai tare critic de artă din zona Seleuşului. Oricum, prin asta liberalul şi-a dinamitat cariera politică. A avut şi el o dată ocazia să aleagă o statuie cu un crin în mână, spre eternizarea şefului său de partid, dar a dat chix.

Eu propun, pentru a evita procesele, să amplasăm în centru amândouă statuile, ca mărturie peste veacuri a inteligenţei aleşilor locali.