De zeci de ani ne pregătim să trecem la reforma administrativ-teritorială și de tot atât timp politicienii amână această operație care ar aduce numeroase beneficii financiare, dar ar bulversa complet sistemul de cumetrii politice. N-am înțeles de ce coaliția de la putere a captat și UDMR-ul în alianță. Singura logică era să aibă o asemenea majoritate care să le permită punerea în aplicare a reformei administrative, dar nu s-a întâmplat așa ceva.

Numai că, dacă îi vei lua la întrebări pe cei care conduc, sunt convins că n-au nici măcar o anecdotă de schiță care trasează granițele viitoarelor regiuni, necum studii făcute de colective interdisciplinare. Apar în schimb entități din opoziție care aruncă pe piață variante ce deocamdată nu fac decât să agite apele din ograda baronilor locali. Modelele ce prevăd împărțirea după zonele Curților de Apel sau unificarea Bihorului cu Maramureșul nu au la bază niște studii.

Dar momentul adevărului se apropie, la fel ca funia de par. Am crezut că putem să fentăm la infinit Uniunea Europeană și iată că ne dau cu PNRR-ul peste degete, semn că vremea minciunilor a trecut. La fel se va întâmpla și cu regionalizarea, deși - la ce foame de bani avem - sigur va trebui să dansăm după cum ne cântă bancherii de la Bruxelles.

Indiferent ce urmează să se întâmple, Bihorul trebuie să fie pregătit, pentru că degeaba ești două decenii deștept și pe fază dacă ai cinci minute de prostie exact atunci când se decide viitorul zonei tale folclorice.

Bihorul și Oradea au indiscutabil câteva atuuri. Avem aeroport, o cale ferată în curs de electrificare, o autostradă în veșnică construcție, dar măcar pornită, deci o conectivitate bună cu zonele din jur. Oradea are, de bine - de rău, o universitate funcțională, parcuri industriale, e o reședință de județ care la nivel național este foarte bine privită. Unde mai pui că vocea județului contează, atât datorită liberalilor, cât și udemeriștilor, ceea ce nu-i puțin, deloc.

Modelul Crișana-Maramureș are dezavantajul că Maramureșul este o zonă distinctă, cu multă personalitate, și nu văd cum am putea-o mixa, mai ales că și acolo există destule orgolii și horincă. Mai bună pentru noi ar fi o refacere și chiar extindere a fostei regiuni Crișana, dacă am asigura suficientă populație pentru criteriile cerute de Uniunea Europeană.

Atunci când se desenează granițe, apar niște elemente care pot schimba total istoria. Să ne aducem aminte că trasarea graniței de Vest la finele Primului Război Mondial a avut în vedere, în afara factorului demografic, și pe cel feroviar, altfel orașele de pe graniță ar fi intrat în componența Ungariei.

Să sperăm că și de data asta vom cădea de partea bună a istoriei, cu Oradea capitală de regiune!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!