Supranumit "Buldogul" (în semn de respect!) pe vremea când PD-ul nu avea coadă Liberală, bihoreanul Vasile Blaga a devenit de-o vreme ţinta unei dresuri forţate prin care Zeus Băse, micul Boc, ambiţioasa Udrea, dimpreună cu baronii Ghiţă Falcă de Arad şi Ghiţă Flutur de Suceava, încearcă să-l izgonească la periferia menajeriei din Modrogani precum pe-un maidanez oarecare.

Să ne amintim: în 2001, Blaga îl ajuta pe deputatul de Vaslui Traian Băsescu (ex-ministru al Dosarului Flota) să-l înlăture pe liderul partidului, Petre Roman, chiar în timp ce-i făcea, rânjind, ipocrita declaraţie de amor "Petrică, eşti cel mai bun!". Devenit numărul doi în partid, iar în 2004 şeful celei mai frumoase campanii electorale (vă amintiţi ardeiul iute şi pantofii scâlciaţi cu care Primăria Bucureştilor era câştigată de Băsescu en fanfare?), Blaga a căpătat încet-încet aura unui personaj care, conştient de propria lipsă de carismă, tace şi face. Plus o imagine de specialist incontestabil în Administraţie şi Interne, şi o reputaţie de factor coagulant al grupărilor din partid.

Steaua lui a început, însă, să pălească invers proporţional cu ascensiunea Elenei Udrea, la al cărei car triumfal trage din răsputeri măgăruşul Boc. (Cum altfel să-i zici unui premier căruia parcă nici nu-i pasă că banii ţării sunt la Zâna Dezvoltării, nu la şeful Guvernului? Ca dovadă, remarcaţi, vă rog, că Boc e trimis mereu la încasat sudalme, iar Minunii din Pleşcoi îi sunt rezervate doar temenelele).

Cert e că, anul trecut, când s-a zvonit că ar putea candida la şefia PDL, şi că n-avea chef să fie lider de mucava, Blaga a început s-o ia pe coajă. Şi să nu credeţi că a trebuit să plece de la Interne din cauza "colegilor poliţişti" care şi-au aruncat caschetele la Cotroceni! Episodul respectiv a fost doar un pretext. Adevărul e că Blaga a intrat în conflict cu Comandantul Suprem mult înainte. Motivele? Pe lângă refuzul de a mai înghiţi capriciile Elenei şi neroziile lui Boc, Blaga devenise mult prea curtat de celelalte partide. Liberalii au şi recunoscut că numai cu un PD desprins de Băsescu şi condus de Blaga ar putea reface prietenia, PSD-ul a admis că fostul ministru era om de onoare când era vorba de împărţit banii prin ţară, iar pe UDMR-işti tot el i-a adus la guvernare, nu Flutur al Moldovei.

Rămas fără MAI, Blaga trebuia însă lăsat complet fără putere. Aşa au fost demişi sau "demisionaţi" capii Poliţiei, Jandarmeriei şi Pompierilor pe care el îi instalase în funcţii, şi tot din aceeaşi serie face parte şi circul cu poliţiştii de frontieră şi vameşii arestaţi. E drept, Băse împuşcă doi iepuri, dedicând isprava Schengenului, dar mai important e că Blaga rămâne fără influenţă, iar oamenii lui fără resurse.

Iar în PD e ca-n viaţă: când n-ai bani, miroşi a fraier! Şi dacă bani nu ai, nici voturi de la colegi nu ai, că frate-frate, da' politica-i pe brânză. Vin vremuri grele şi pentru câinele Vasile...