Primăria Oradea supune dezbaterii publice Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor în zonele publice.

Restricţii pentru terase

Conform proiectului de regulament, în zonele publice din Oradea "sunt interzise cu desăvârşire activităţile care incită la violenţă, ură sau care periclitează siguranţa populaţiei, activităţile care tulbură liniştea şi ordinea publică, activităţile de cerşetorie, strângere de fonduri şi alte activităţi similare".

În ceea ce priveşte comerţul stradal, regulamentul impune mai multe restricţii.

Spre exemplu, pe toate terasele sezoniere pentru alimentaţie publică se interzice: amplasarea barurilor şi a vitrinelor frigorifice în exteriorul spaţiului, prepararea în aer liber a tuturor sortimentelor culinare (mici, frigărui şi altele), închiderea teraselor pe lateral cu excepţia panourilor mobile din plexiglas transparent cu jardiniere, acoperirea pavajului cu orice material sau postament şi amplasarea mobilierului stradal şi a racordurilor astfel încât să fie prinse de pavaj sau să îl afecteze în vreun fel.

Normativul prevede în mod expres şi ora până la care pot rămâne deschise aceste unităţi de alimentaţie publică.

"Orarul de funcţionare al teraselor va fi: în zona istorică până la ora 23, în Pasajul Vulturul Negru – similar cu al punctului de lucru, iar în restul oraşului până la ora 22. La sfârşit de săptămână programul de funcţionare al teraselor de pe strada Republicii şi Piaţa Unirii poate fi extins până la ora 24", se menţionează în proiectul de regulament.

Nerespectarea orarului de funcţionare stabilit de Primărie se sancţionează cu amendă contravenţională de la 500 la 1.000 lei.

Scrieţi pe adresa Primăriei...

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, proiectul de regulamentul supus consultării publice poate fi studiat pe site-ul Primăriei Oradea, www.oradea.ro, la secţiunea "Dezbateri publice".

"Cei care au observaţii, propunerii, sugestii, le pot trimite pe adresa de e-mail: primarie@oradea.ro - în atenţia doamnei Maria Puican - Direcţia Arhitectului Şef, până la data de 22 octombrie 2021", se menţionează în comunicat.

Municipalitatea a apelat la această formă de comunicare cu orădenii după ce dezbaterea publică anunţată pe marginea proiectului de regulament pentru data de 8 octombrie a fost anulată "având în vedere prevederile legale în ceea ce priveşte limitarea activităţilor referitoare la reducerea riscului epidemiologic".