Cu locurile de joacă pentru copii nu este de glumă! Consilierii locali au aprobat în şedinţa de joi un regulament de organizare şi funcţionare a spaţiilor de joacă şi agrement din municipiu. Normativul a fost conceput într-un mod restrictiv pentru a proteja copiii ieşiţi la joacă.

Amenzi usturătoare

Regulamentul interzice printre altele utilizarea echipamentelor de joacă în alte scopuri decât cele pentru care au fost concepute, accesul cu animale de companie sau introducerea de materiale pirotehnice sau inflamabile în spaţiile de joacă pentru copii. Amenzile sunt usturătoare.

Astfel, accesul cu animale de companie la locurile de joacă destinate copiilor se sancţionează cu amendă între 300 şi 500 lei, iar distrugerea unor aparate de joacă cu amendă între 500 şi 1.000 lei.

În plus, vandalii vor fi obligaţi să plătească refacerea aparatelor sau, dacă nu este posibil, achiziţionarea altora noi. Dacă preţul unui scaun de balansoar este undeva la 90 lei, un scaun de carusel costă 90 lei iar un tobogan poate costa între 1.200 lei şi 1.500 lei, în funcţie de formă.

Măsura a fost luată pentru a descuraja distrugerea locurilor de joacă din parcuri, având în vedere că de anul acesta municipalitatea a renunţat la paza acestora pentru a face economie.

Podul Centenarului

În cadrul întâlnirii, aleşii orădenilor au mai aprobat, în ciuda opoziţiei PSD, indicatorii tehnico economici ai lucrărilor de construire a viitorului pod care va lega peste Crişul Repede străzile Plevnei şi Szigligeti Ede.

"Banii ar putea fi folosiţi pentru construirea unui hub IT în Oradea", a încercat să justifice opoziţia grupului PSD consilierul local Adrian Negrea.

În replică, primarul Ilie Bolojan a spus că aceste obiective nu se exclud. "În mod cert vor exista finanţări europene pentru amenajarea de hub IT. Vă asigur că vom depune cereri de finanţare", a spus edilul.

Investiţie estimată la 3,1 milioane euro, podul va fi susţinut de două arce metalice sprijinite pe maluri, fără picior de susţinere în apă. Construcţia, cu câte o bandă pe sens, va avea o lungime de 84,7 metri şi o lăţime de 18,6 metri. Trotuarele, construite în consolă în exteriorul arcelor de susţinere, vor avea o lăţime de 3 metri, care include şi câte o pistă pentru biciclişti.

Consilierii locali au hotărât în cadrul şedinţei că noua legătură între cele două maluri ale Crişului Repede se va numi Podul Centenarului. Construcţia va trebui finalizată până la sfârşitul anului viitor, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918.

Se extinde UPU

În cadrul aceleiaşi întâlniri, aleşii orădenilor au aprobat cu unanimitate de voturi indicatorii tehnico economici ai lucrărilor de extindere a Unităţii de Primire Urgenţe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

După cum a anunţat anterior managerul spitalelor orădene Gheorghe Carp, investiţia se ridică la 21,2 milioane lei şi vizează extinderea actualului corp de clădire, care va avea deasupra un etaj şi jumătate rezervat pentru farmacie, sterilizare şi laborator.

Etajul superior va găzdui primul laborator robotizat din ţară şi farmacia cu sistem computerizat de eliberare, transport şi gestionare a medicamentelor. Lucrările vor fi cofinanţate dintr-un împrumut convenit cu Banca Mondială şi vor fi derulate de către Ministerul Sănătăţii.

Se reabilitează blocurile

Printre lucrările aprobate joi de aleşii orădenilor s-a mai numărat reabilitarea termică a unui număr de 48 de blocuri orădene din toate cartierele oraşului cu ajutorul unor cofinanţări europene.

Municipalitatea a trebuit să refacă documentaţiile proiectelor după ce finanţatorul european a modificat normele de acordare a fondurilor.

Din cele 75 de asociaţii înscrise iniţial în proiect au rămas doar 48 de solicitări, după ce costurile lucrărilor au fost majorate prin includerea în deviz a lucrărilor de izolare a subsolului şi de înlocuire a unor instalaţii interioare.

Până în prezent în Oradea au fost reabilitate 39 de blocuri din fonduri guvernamentale şi 45 de imobile din fonduri europene.