Primăria a pregătit câteva modificări la Regulamentul privind organizarea, dezvoltarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din municipiul Oradea şi a Protocolului de transmitere în folosinţă gratuită a terenurilor cu destinaţia de spaţii verzi, schimbări pe care le-a supus dezbaterii publice. Modificările constau în sancţiuni pentru asociaţiile de proprietari care nu-şi îngrijesc spaţiile verzi primite în custodie, dar şi obligaţii pentru cei care primesc aviz pentru tăierea unui copac.

Aceşti orădeni vor fi obligaţi să planteze alţi cinci pomi în locul celui tăiat, puieţii trebuind să aibă minim patru metri înălţime, să nu aibă nicio creangă ruptă, tulpina să aibă o circumferinţă de minim 12 centimetri şi să fie dreaptă şi nedeteriorată.

Circa 30 de orădeni au participat, marţi, la dezbaterea publică a regulamentului, conform unui comunicat de presă transmis de Primărie. De asemenea, la întâlnire au mai fost prezenţi reprezentanţi ai operatorului de salubritate RER şi ai Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea.

Oamenii au ridicat mai multe probleme. În primul rând, s-au declarat nemulţumiţi că cei cinci arbori trebuie să fie fiecare de cel puţin patru metri înălţime. Orădenii au spus că nu vor putea transporta aceşti copaci, însă reprezentanţii municipalităţii i-au asigurat că firmele care vând astfel de pomi au utilajele necesare şi pentru transport.

Orădenii s-au declarat nemulţumiţi şi de faptul că şefii asociaţiilor de proprietari sunt numiţi "gestionarii" spaţiilor verzi din jurul blocurilor, spaţii verzi pe care Primăria le-a predat, în baza unui protocol, asociaţiilor. Acestea au obligaţia de a le îngriji, iar şefii de asociaţie devin răspunzători pentru modul în care arată aceste spaţii. Angajaţii Direcţiei Tehnice le-au spus că şi-au asumat această obligaţie prin protocol, care le dă şi posibilitatea să-şi angajeze o firmă specializată.

În final, orădenii au propus ca speciile de pomi ce pot fi plantaţi în municipiu în locul celui tăiat să fie variate. Iniţial, Primăria dorea să se planteze doar platani, însă orădenii au precizat că trebuie ţinut cont de specificul zonei şi de modul în care se dezvoltă copacul. Drept urmare, de această sugestie se va ţine cont, astfel că orădenii vor putea planta şi copaci din speciile sorbus şi crataegus.

Regulamentul mai rămâne în dezbatere publică pentru o săptămână, orădenii putând trimite sugestii şi propuneri pe adresa de e-mail mircea.stejeran@oradea.ro. La finalul lunii februarie, regulamentul va fi supus aprobării Consiliului Local.

Citeşte mai multe despre regulament în articolul "Tai, plăteşti: Orădenii care vor să taie un pom vor planta alţi cinci în loc, pe cheltuiala lor"