Lucrările de consolidare a malului Crişului Repede pe porţiunea dintre Colegiul Naţional Emanuil Gojdu şi podul Ferdinand din centrul oraşului vor fi reluate. Ministrul Apelor, Pădurii şi Pisciculturii, Lucia Varga, a anunţat vineri la Oradea alocarea sumei de 1,5 milioane euro pentru finalizarea investiţiei.

"A fost alocată suma de 1,5 milioane euro pentru lucrări de amenajare a Crişului Repede pe porţiunea din centrul oraşului, astfel încât Primăria Oradea să poată realiza investiţia în parcarea subterană din Piaţa Independenţei. Proiectele se vor realiza oarecum complementar. Banii au fost alocaţi pentru că fără consolidarea malului râului nu se puteau desfăşura lucrările la parcare", a declarat Varga.

Ministrul Apelor şi Pădurilor a spus că lucrările se vor derula, conform proiectului, cu folosirea de pietriş care să nu dăuneze imaginii oraşului şi cu evitarea betonării cât mai mult posibil.

Parcare subterană scoasă la licitaţie

În paralel cu consolidarea malului râului, municipalitatea orădeană va adjudeca licitaţia lucrărilor de construire a parcării subterane. Constructorii mai pot depune oferte până luni la ora 10, deschiderea acestora urmând să se facă în aceeaşi zi la ora 13. Valoarea estimată a investiţiei este de 26 milioane lei plus TVA.

"Lucrările urmează să fie executate în 18 luni. Termenul de execuţie se punctează şi el, în sensul că perioada mai scurtă de execuţie a lucrărilor va fi punctată suplimentar", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Edilul şi-a exprimat convingerea că lucrările de consolidare a malului vor fi reluate înainte de sfârşitul acestei luni, urmând ca în cursul verii ambele şantiere să fie deja în desfăşurare.

"Intenţia noastră este ca până la sfârşitul anului 2014 - începutul lui 2015 atât malul Crişului Repede, pe porţiunea de la Colegiul Emanuil Gojdu la podul Ferdinand, cât şi parcarea subterană din Piaţa Independenţei şi sinagoga din centrul oraşului să fie deja în starea bună astfel încât să facem un pas înainte în reabilitarea zonei centrale", a spus Bolojan.

Parcarea subterană va fi construită pe un amplasament deţinut de municipalitate şi firma RCS&RDS şi va avea o capacitate de circa 400 locuri. Deasupra construcţiei va fi amenajată o piaţă cu acces pe scări la malul Crişului Repede care ar putea deveni zonă de promenadă.