Justiţia nu poate face lumină prea degrabă în faimosul „proces Kiss”, iar pricina sunt avocaţii inculpaţilor: fostul şef al Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss, patronul Selina, Beniamin Rus, proprietarii Keviep din Debreţin, Miklossy Ferenc, şi East Bau din Oradea, Miklossy Ferenc Laszlo, patronul Martex SRL Oradea, Gheorghe Roatiş, şi cetăţeanul ungur Bojtor Vilmos.

Acuzaţi de DNA Oradea că, aşa cum BIHOREANUL a scris, în perioada 2002-2008 au aranjat contracte publice în valoare de 70 milioane euro (amenajarea gropii ecologice de deşeuri a oraşului, aprovizionarea CET cu cărbune din Ungaria, repararea şi deszăpezirea drumurilor judeţene şi vânzarea sub preţ a fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Armatei Române) contra unor şpăgi de peste 4,3 milioane euro, o parte din inculpaţi au fost condamnaţi anul trecut, în iunie, de Tribunalul Bihor, la pedepse considerabile - Kiss la 8 ani, Rus la 4 ani, Bojtor la 6 ani - dar în iarnă Curtea de Apel Oradea a decis anularea sentinţei şi reluarea procesului de la zero, tot la Tribunal, din cauza unor vicii care au dus la nerespectarea tuturor drepturilor inculpaţilor.

Mai vor răgaz

La primul termen fixat pentru începerea rejudecării, joi, 21 februarie, la instanţă şi-au făcut apariţia doar doi din cei cinci inculpaţi, Alexandru Kiss şi Gheorghe Roatiş, precum şi o parte din avocaţii care i-au apărat atât în pe fond, cât şi ulterior, la Curtea de Apel, ca de pildă Ioan Banciu (unul dintre apărătorii lui Miklossy Ferenc şi Miklossy Ferenc Laszlo), Hanna Berger (una dintre avocatele lui Beniamin Rus) şi Răzvan Doseanu (unul dintre apărătorii lui Kiss, care însă a precizat BIHOREANULUI că în prezent nu are un nou contract cu acesta).

Alţi avocaţi, însă, nu s-au prezentat. După ce grefiera a constatat că procedura de citare a tuturor celor implicaţi a fost legal îndeplinită, a arătat că lipsesc trei avocaţi (Cristian Popovici, angajat şi el de Kiss), Doris Şerban (angajată de Beniamin Rus) şi Vladimir Ciolac (angajat de Bojtor Vilmos), dar şi că inculpaţii au cerut amânare pentru angajarea de apărători şi pregătirea apărării.

Pe 13

Reprezentantul DNA Oradea, procurorul Lucian Rus, nu s-a opus amânării, dar a cerut completului de judecată, prezidat de judecătoarea Veronica Ioniţă, să stabilească un termen care să nu fie îndepărtat, dată fiind tocmai vechimea dosarului şi, implicit, a faptelor reţinute în rechizitorii, ceea ce riscă să ducă la prescrierea răspunderii penale.

Iniţial, judecătoarea a anunţat că următorul termen va fi peste o săptămână, pe 27 februarie, însă la insistenţa avocatului lui Gheorghe Roatiş, care a argumentat că „această cauză este foarte complexă” şi că în consecinţă are nevoie de mai mult timp „pentru pregătirea efectivă a apărării”, a decis o amânare până luna viitoare, pe 13 martie.

Nu se ştie, însă, dacă la această dată se va reîncepe propriu-zis judecata sau, dimpotrivă, avocaţii vor invoca, la fel ca în ultimii patru ani, tot felul de „chichiţe” pentru noi amânări. În fond, timpul se scurge în favoarea clienţilor şi, implicit, a lor...