Etnologul Ioan Godea, care a avut o activitate bogată în cadrul Secției de Etnografie a Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, va fi omagiat printr-o expoziție de fotografie care prezintă parcursul profesional al acestuia.
Expoziţia, care va putea fi vizitată între 20 decembrie 2024 – 12 ianuarie 2025 la sediul MŢC, este dedicată comemorării a 10 ani de la moartea lui Ioan Godea.
Originar din Arad, Godea a urmat studiile la Liceul "Samuil Vulcan" din Beiuş şi la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, urmând apoi o ascensiune profesională fulminantă. El a murit în 2014, la 71 de ani.
Ioan Godea a fost de departe unul dintre cei mai cunoscuţi cercetători ai vieţii ţărăneşti de pe aceste meleaguri, îndeosebi ai monumentelor de arhitectură religioasă, fiind şi un apreciat profesor universitar şi conducător de doctorate în cadrul Universităţii din Oradea, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanţii MŢC.
Cei interesaţi vor putea să vadă fotografii legate de activitatea profesională a lui Ioan Godea, desfăşurată ca muzeograf şi şef de secţie în cadrul Muzeului Ţării Crişurilor (1969-1978), ca şef de secţie în cadrul Muzeului Bănăţean din Timişoara (1979-1983), ca director al Muzeului de Artă Populară din Montreal, Canada (1986-1989), ca director general al Muzeului Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti (1990-1997) şi ca cercetător principal în cadrul Secţiei de Etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor (2000-2014).
De asemenea, Ioan Godea s-a remarcat prin publicarea de studii despre monumentele de arhitectură religioasă şi viaţa tradiţională, publicând peste 41 de cărţi - printre care și "Din etnologia cumpătării. Pălinca, țuica și vinarsul la români" - şi numeroase articole de specialitate.
Expoziţia, sprijinită de Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea, va putea fi vizitată de marţea până duminica, între orele 9 şi 17.