După prezentarea, acum mai bine de o lună, a câtorva dintre materialele arheologice rezultate în urma cercetărilor în Palatul Princiar, adunate în cadrul unei expoziţii permanente, sălile de la parterul aceluiaşi corp sunt acum gazda unor noi obiecte, revitalizate.

Este vorba despre câteva zeci de piese arheologice, pictură şi mobilier supuse restaurării în laboratorul dedicat al Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea, în ultimii ani. La vernisajul expoziţiei "Renaştere prin restaurare" a participat echipa de restauratori a muzeului, alături de colegii lor şi de publicul curios.

Angela Lupşea, directorul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea, a mulţumit, în cuvântul de deschidere, colegilor pentru munca depusă. Totodată, aceasta a precizat că prin această expoziţie "deschidem Festivalul Medieval".

"Restaurarea necesită timp. Nu e vorba doar de spălat şi reconstituit piese. (…) A face restaurare înseamnă a cunoaşte intimitatea obiectului. El este ca un pacient, dar care nu este capabil să spună ce îl doare. (…) Tratamentul (adică restaurarea – n. r.) nu este făcut pentru totdeanua, ci contează microclimatul în care stă piesa respectivă, astfel că, periodic, urmărim periodic efectele tratamentului", a declarat restauratorul Olimpia Mureşan.

Ştefan Lipot, de asemenea restaurator al Muzeului, a precizat că "am încercat să expunem cam tot ce am lucrat pe parcursul unui an de zile", iar Constantin Costea a prezentat publicului câteva piese de mobilier şi un tablou la care a lucrat. Mobilierul a fost adus de la Biertani, judeţul Sibiu, aparţinându-i în trecut episcopului ortodox de Oradea Nicolae Popoviciu. Aducerea mobilierului la Oradea a fost posibilă prin grija părintelui Nicolae Bordaşiu.

Expoziţia se află la parterul Palatului Princiar, corp B, şi poate fi văzută până la sfârşitul anului. Accesul se face pe bază de bilet, în cuantum de 5 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii, elevi şi studenţi.