Muncitorii îşi adună treptat sculele, turiştii pot să vină! Cetatea Oradea a fost redeschisă luni oficial vizitatorilor, după lucrări de reabilitare din fonduri europene în valoare de 66 milioane lei care au durat circa şase ani.

"Lucrările în Cetate vor continua cu săpăturile care se derulează în arheoparcul din curtea interioară. Într-o etapă ulterioară vor trebui reabilitate zidurile, pentru că dacă nu facem asta în 20 de ani riscăm să avem o Cetate reabilitată dar cu zidurile prăbuşite", a declarat managerul de proiect Dumitru Sim.

La conferinţa de închidere a celor două proiecte europene prin intermediul cărora a fost reabilitată fortificaţia au mai participat, printre alţii, viceprimarul Huszar Istvan, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş, directorul adjunct al Administraţiei Imobiliare Oradea, Tunde Benyovszki, şi reprezentanţi ai firmei Constructorul Sălard, executantul lucrărilor.

Conferinţa s-a încheiat cu un tur al Cetăţii reabilitate, începând din beciurile care găzduiesc lapidarium-ul cu plăci tombale descoperite în incinta fortificaţiei şi vor adăposti muzeul Cetăţii şi al oraşului, sala multifuncţională care poate servi inclusiv ca minicinematograf, hostelul cu mobilier minimal din lemn masiv şi fier forjat de la recepţie până în ultima cameră, sala cu grifoni care se anunţă ca un punct de atracţie turistică şi muzeul pâinii.

"Ne aşteptăm la un număr tot mai mare de vizitatori de la an la an. Cetatea Oradea este singura cetate în stil bastionar italian, cu bastioane în tip pană din centrul şi estul europei, aici a fost primul Meridian Zero şi aici au fost înmormânate şapte capete încoronate, inclusiv Regele Ladislau", a declarat Sim.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, accesul în Cetate va fi gratuit, turiştii urmând să plătească serviciile cu ghidajul. La fel, va exista o taxă pentru fotografiat în cazul cuplurilor care se îşi vor uni destinele în Sala Căsătoriilor din incinta fortificaţiei.

Pentru a înlesni accesul turiştilor la cel mai important monument istoric din Oradea, începând din prima parte a anului viitor accesul auto în zona din şanţul Cetăţii va fi restricţionat. "Se va monta o barieră la intrarea dinspre Calea Clujului şi vor avea acces doar riveranii şi turiştii. Aşa ne va fi mai uşor şi să păstrăm curăţenia în parcare", a spus Dumitru Sim. 

Investiţiile în fortificaţie vor continua cu săpăturile din arheoparcul situat în curtea interioară şi lucrările de reabilitare a zidurilor estimate la circa 23 milioane euro.