Ce a fost valabil în 2013 nu mai este valabil! Primăria Oradea va posta în zilele următoare pe portalul propriu un document privind noile zone unitare de încălzire în care Termoficare.

"Acest studiu de fezabilitate este doar o propunere pe care o vom supune dezbaterii publice. La realizarea lui am ţinut cont de propunerile cetăţenilor şi îi îndemnăm să vină în continuare cu propuneri astfel încât, la final, să cuprindem într-o Hotărâre de Consiliu Local cea mai bună soluţie", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Legea 325 din 2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică permite administraţiilor locale să promoveze temporar, până la modernizarea sistemului centralizat de alimentare cu termie, zone unitare rezervate exclusiv acestuia.

Potrivit HCL 863 din 2013, prin care au fost instituite aceste zone în Oradea, "zona unitară de încălzire A este arealul unitar în care se poate promova o singură soluţie tehnică de încălzire". Acest areal a fost trasat în jurul reţelelor primare şi secundare ale operatorului de termoficare, precum şi a punctelor termice din proprietatea acestuia.

În schimb, zona de încălzire B, situată în afara reţelelor CET-ului, este cea în care este permisă asigurarea energiei termice pentru încălzirea locuinţei şi prin alte sisteme, inclusiv individuale.

"Toate blocurile vor rămâne"

Conform unui studiu de fezabilitate comandat de municipalitate, prin intermediul Termoficare, firmei ATH Energ SRL Bucureşti, noile zone unitare de încălzire au fost stabilite în funcţie de pierderile de pe reţea, de consumul de energie termică raportat pe metrul liniar de conductă, de investiţia necesară pentru un metrul liniar de reţea şi de numărul de consumatori deserviţi.

"Am analizat zonele deservite de cele 149 de puncte termice. Consumul pe metrul liniar de reţea ne arată că există cvartale de străzi care nu sunt eficiente din punct de vedere al sistemului centralizat de termoficare", a declarat şeful Termoficare, Stănel Necula, prezent la conferinţa de presă. Potrivit directorului, "toate blocurile vor rămâne în continuare în sistemul centralizat de termoficare".

Se închid 12 punte termice!

Lucrurile se vor schimba însă radical în zona de case. Dat fiind consumul mic de energie termică şi investiţiile mari pe care le presupune menţinerea în funcţiune a reţelelor, Termoficare se pregăteşte să renunţe la o seamă de consumatori individuali. "Sunt circa 1.000 de case, din diferite zone ale oraşului, care vor ieşi din zona unitară", a spus Necula.

Astfel, conform studiului de fezabilitate care urmează să fie supus dezbaterii, operatorul centralizat vrea să renunţe la 12 din cele 149 de puncte termice din Oradea. Acestea sunt: 809 (zona Tricotextil), 821 (strada Mihail Kogălniceanu), 825 (strada Dorobanţilor), 703 (fostul Liceu sanitar), 710 (zona Mobila Vrancea), 406 (Bulevardul Dacia), 206 (zona Spitalului CFR), 204 (Liceul de Artă), 410 (zona Palatului Judetiţiei) 308 (strada Feleacului), 701 (Palatul Vulturul Negru) şi 808 (strada Sucevei).

Consumatorii deserviţi de PT-urile în discuţie nu vor rămâne însă fără soluţie de încălzire. "Nu este ideea că îi lăsăm de izbelişte pe oameni, ci că nu mai investim în aceste puncte termice, pentru că produc pierderi mai şi nu se justifică", a afirmat viceprimarul Mălan.

Potrivit edilului, Termoficare va continua să alimenteze consumatorii din afara zonei unitare de încălzire atâta timp cât doresc să rămână clienţii sistemului centralizat.

Societatea va încerca să monteze module termice la nivel de consumator sau scară de bloc. Desigur, dacă aceştia nu îşi vor manifesta preferinţa să treacă la încălzirea pe gaz...