Elevi, studenţi şi mulţi curioşi au luat parte, luni seară, la Cetatea Oradea, la o adevărată lecţie de istorie, povestită de un martor al trecutului.

Organizată de către Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, Asociaţia "Cei 40 de Mucenici", Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici - filiala Bihor şi Editura Manuscris, conferinţa şi prezentarea de carte "Repetiţie la moarte" a avut-o în centru pe dr. Galina Răduleanu, fost deţinut politic.

"Să ne bucurăm de aceşti oameni"

Galina Răduleanu s-a născut pe 9 martie 1933, tatăl ei fiind preot basarabean. A fost arestată pe 23 septembrie 1960, la doar câteva ore după ce reuşise să adune şi să ascundă într-o servietă caietele sale cu note personale. A fost deţinută în mai multe închisori - Uranus, Jilava, Arad şi Oradea -, iar motivele arestării au fost mai multe. Între altele, când era elevă, la o oră de dirigenţie din clasa a VIII-a, la tema patriotism, a scris că "patriotismul înseamnă să-l iubeşti pe Dumnezeu şi pe Rege". Era o vreme în care aceasta purta la gât o cruciuliţă cu panglică tricoloră.

Totuşi, nu fusese eliminată din şcoală. Momentul s-a ivit atunci când fusese întrebată "Recunoşti că Stalin e un geniu?". A răspuns: "Nu ştiu, nu l-am cunoscut."

Anii de puşcărie au fost, conform mărturiei, prilej de redescoperire a sinelui. A fost închisă timp de aproape patru ani.

În deschiderea evenimentului, Cristina Puşcaş, vicepreşedinte al Asociaţiei "Cei 40 de Mucenici" şi muzeograf la Muzeul Cetăţii, a vorbit despre regimul concentraţionist din România comunistă, despre Securitate şi metodele sale de "convingere", profitând de prezenţa tinerilor şi oferind exemple de elevi şi studenţi arestaţi direct de pe băncile şcolii.

"Când are loc o deviaţie de la democraţie, trebuie să luăm atitudine (…). Trebuie să ne bucurăm de aceşti oameni (n.r. – foştii deţinuţi politici) până sunt încă în viaţă", le-a spus Cristina celor prezenţi.

"A fi viu e cu totul altceva decât a fi în viaţă"

Galina Răduleanu le-a povestit celor prezenţi atât episoade din experienţa sa de viaţă, cât şi unele din cea carcerală. Întocmai ca Ion Gavrilă Ogoranu, cunoscut militant anticomunist, a reuşit să fugă de autorităţi, terminând liceul şi facultatea în localităţi diferite. "Aveţi în faţa dumneavostră o specie pe cale de dispariţie", a spus aceasta, cu referire la generaţia de foşti deţinuţi politici din care face parte. În detenţie, a completat ea, "am înţeles că a fi viu e cu totul altceva decât a fi în viaţă. Noi eram vii pentru că ne-am descoperit viaţa interioară".

Atât experienţa din închisori, cât şi cea de viaţă (de psiholog), au făcut-o să înţeleagă cât de important e ca omul să-şi afle rostul în viaţă. Critică omul contemporan, adept al "micului ecran", "în general consumator, iar nu creator", după cum precizează, pentru că "vegetează". "Comunismul ne-a schimbat codul genetic (…) aşa că avem nevoie în şcoli de ore de formare a caracterului" şi-a încheiat ideea Galina Răduleanu, încheind cu un omagiu adus lui Avram Iancu, pe care-l simte "mai prezent şi mai necesar decât oricând".

Volumul autobiografic, apărut deja în două ediţii, conţine peste 350 de pagini, structurate pe capitole dedicate arestării, respectiv fiecărei închisori în parte, cu numeroase detalii.

La finalul expunerii, cei prezenţi au putut să-şi achizioneze câte un exemplar din volum şi să primească autografe. De asemenea, povestea Galinei Răduleanu a stârnit un dialog bogat şi plăcut cu auditoriul, în special cu elevii şi studenţii prezenţi.